Albanija poslala poruku Srbiji: “Povucite svoje oružane snage raspoređene blizu granice sa Kosovom”

Ministarstvo evropskih i vanjskih poslova Albanije (MEFA) pozvalo je danas Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene na jugu Srbije, u blizini Kosova.

U saopštenju MEFA se navodi kako Albaniju posebno brinu izveštaji o srpskim vojnim snagama upućenim, kako se dodaje, ”blizu granice sa Kosovom” i vojnim avionima koji lete blizu i iznad, kako navode iz tog ministarstva, ”vazdušnog prostora Kosova i izazivaju tenzije”.

Te tenzije, kako navodi MEFA, podstiču pojedince da izazivaju nemire i nasilje i imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

Takvi postupci su, tvrdi MEFA, u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima čiji je cilj obezbjeđivanje bezbjednosti i stabilnosti u tom dijelu regiona.

”MEFA poziva Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene blizu granica Kosova i radi na hitnoj deeskalaciji”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Ministarstvo, kako se još dodaje, poziva na hitnu deeskalaciju tenzija na Kosovu i povratak na dijalog.

Ministarstvo je, kako se navodi u saopćenju, veoma zabrinuto zbog eskalacije situacije na sjeveru Kosova i najoštrije osuđuje vandalska djela koja su danas počinjena na sjeveru Kosova, gdje su, kako se dalje tvrdi, ”pojedinci zapalili kancelarije za registraciju vozila u Zubin Potoku i oštetili sličnu kancelariju u Zvečanu”.

“Ništa ne može da opravda upotrebu nasilja, nanošenje štete javnoj imovini i nepoštovanje vladavine prava”, ocjenjuje MEFA.

Ovo Ministarstvo traži da se počinioci izvedu pred lice pravde.

Iz MEFA pozivaju sve aktere da budu uzdržani i da se odmah vrate dijalogu kao jedinom načinu da se u bilateralnim i multilateralnim nastojanjima riješe neriješena pitanja u, kako se navodi u saopćenju, ”duhu saradnje kojoj je Albanija nepovratno posvećena”.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe