ALARMANTNO: Samo dva posto bh. građana će dobiti vakcinu protiv gripe

Situacija s nabavkom vakcina protiv gripe pokazuje kakav je odnos zdravstvene politike prema građanima

IZVORAvaz.ba

Dok u Hrvatskoj danas zvanično počinje vakcinacija protiv sezonske gripe, gdje je nabavljeno 460.000 doza, a u Srbiji su otpočeli distribuciju od 500.000 vakcina, u BiH i dalje kasni isporuka minimalnih 75.000.

Nadležni su nas u proteklim danima uvjeravali da je proces nabavke vakcina protiv sezonske gripe okončan te da se isporuka očekuje krajem ovog ili sredinom narednog mjeseca, međutim, pouzdano niko ne zna kada će stići dok rizične grupe čekaju na prijeko potrebnu imunizaciju.

Kako se iznosilo do sada, u Federaciju BiH bi trebalo stići 50.000 vakcina, a Republika Srpska će nabaviti oko 25.000 doza. Preko tamošnjeg Fonda zdravstvenog osiguranja bit će nabavljeno 20.000 za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, dok će Institut za javno zdravstvo nabaviti 5.000 doza u komercijalne svrhe.

Federalni ministar zdravstva, dr. Vjekoslav Mandić jučer je u kratkoj izjavi za naš list ustvrdio da će vakcine stići na vrijeme. Iako je veliki pritisak zbog situacije s koronavirusom, ipak mišljenja je da će ova količina biti dovoljna, a naveo je da za vakcinaciju nije kasno ni u decembru te da nema potrebe stvarati dodatni pritisak.

Doktor Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektologiju Kantonalne bolnice (KB) Zenica, kazao nam je da ova situacija s nabavkom vakcina protiv gripe pokazuje kakav je odnos zdravstvene politike prema građanima.

Dok u zemljama okruženja, ali i Evrope, nabavljaju ogromne količine, minimalno 20 posto u odnosu na broj stanovnika, u BiH se, naveo je, nabavlja svega dva posto.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe