Alarmantno / Dramatično upozorenje stručnjaka: Vranduk bi se mogao potpuno urušiti!

U protivnom, boji se da bi uskoro moglo doći do potpunog urušavanja jednog od simbola naše zemlje.

“Struka je i ranije upozoravala da ono što se dešava na tom području. Najprije zbog pokušaja gradnje hidrocentrale, pa proširivanja tunela Vranduk i povećanog saobraćaja. Sve to ostavlja posljedice. Djelovanje te mehanizacije učinilo je brežuljak Glavica, gdje se nalazi stari grad Vranduk, ugroženim”, upozorava Imamović.

On je objasnio na koji način bi Vranduk na koji način bi spomenik mogao biti ekstremno ugrožen.

“Taj brežuljak na kojem se nalazi Vranduk je kao jaje. Njegova podloga je kamenita, na kamenu je humus koji je debeo negdje pola metra, a negdje tri metra. Na njemu su taj stari grad i kuće. Te vibracije koje su pravljene tokom radova su čitavo brdo razdrmale i očekivana posljedica je da se počeo urušavati zid. Uključen sam bio u tu problematiku, u smislu konzerviranja zida, pa poznajem situaciju. Stare zidine su popravljane, ali samo izvana. Unutra je struktura u koju su ušli mravi, miševi, velika vlaga… Prve velike kiše i bojim se da će kompletno to zdanje početi kliziti niz kamenu podlogu. Nažalost, moram to reći, a ne daj Bože da se to desi”, upozorio je Imamović.

Muzej Grada Zenice radio je ranije na sanaciji južnog zida. Planirali su to učiniti i prije novog urušavanja, te su pisali Federalnom zavodu za zaštitu spomenika i nadležnim federalnim ministarstvima, ali spora birokratija razara sve pa i spomenike.

Iako imaju novac za projekt, nisu mogli pristupiti radovima jer nisu date adekvatna odborenja.

Direktor Mujeza Grada Zenica Adnadin Jašarević izjavio je ranije za Al Jazeeru Balkans da će aktivirati radove na sanaciji Vranduka, bez obzira na inertni Zavod i Federalnog ministarstva za prostorno uređenje, poručujući da ih njihovo mišljenje više ne zanima.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe