19.8 C
Bihać
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

Aktuelno u USK: Visoka delegacija EU i BiH danas u posjeti kampu “Lipa”

Vlada Austrije, putem Međunarodne organizacije za migracije – IOM, pruža finansijsku podršku vlastima Bosne i Hercegovine u cjelokupnom upravljanju migracijama, uključujući podršku za dodatne prihvatne kapacitete u Lipi te pomaže Bosni i Hercegovini u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

Visoka delegacija, koju čine ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, šef osoblja IOM-a/pomoćnik generalnog sekretara iz Ženeve Eugenio Ambrosi i šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti, posjetit će danas Prihvatni migrantski centar “Lipa” .

Ministar Cikotić obavijestit će delegaciju o situaciji u privremenom centru gdje su trenutno smješteni migranti, tražioci azila i izbjeglice te o napretku u uspostavljanju službenog privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je predviđen za smještaj 1.500 ljudi, uključujući porodice sa djecom, djecu bez pratnje te muškarce samce.

Dok je 4.500 migranata, tražilaca azila i izbjeglica smješteno u službenim privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, u toku su napori na poboljšanju standarda smještaja i kapaciteta u cijeloj zemlji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe