Akteri afere “Respirator” mogli bi na historijsko, javno saslušanje

IZVORavaz.ba

Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM danas nije dobio odgovore institucija na 10 pitanja koja su im ranije upućena, a koji su trebali stići najkasnije danas.

Kako je “Avaz” već objavio, odgovore je dostavila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja je navela kako nije nadležna za postupak nabavke, te u skladu s tim nemamo saznanja o postupku nabavke i isporuke spornih respiratora.

Odgovor je dostavio i direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, a kako nam je potvrdio delegat Zvonko Marić, član ovog parlamentarnog tijela, odgovor je stigao u toku sjednice.

– Solakov papir je stigao naknadno, u koverti jedna rečenica da nije u mogućnosti da to uradi. Ja smatram da je i nedavanje odgovora i ovo ignorantsko ponašanje svojevrsni odgovor. Oni ne poštuju Gornji dom, koji je na vrhu hijerarhijske ljestvice, i time demonstriraju šta oni zapravo misle o institucijama i ovoj državi – ocijenio je Marić.

Odbor je do naredne sedmice, odnosno do 20. maja, ostavio rok za dostavu odgovora na pitanja, navodeći da neće odustati dok ne dobiju tražene informacije.

– Pribjeći ćemo na kraju ustavnoj mogućnosti, a to je da pozovemo predstavnike svih institucija u lancu, kao što se to dešava u Americi, da javno budu propitani svi ti ljudi, pred kamerama, pred javnošću, jer postoji ta ustavna mogućnost koja nikada nije javno korištena u ovakvim i sličnim prilikama i oni će tek tada shvatiti da je ovo hendikep za njih što na neki način pokušavaju ignorirati naše zahtjeve – rekao je Marić.

Primjera radi, američki Senat ima mogućnost da donese i jednu vrstu presude, odnosno konačan sud. Marić navodi kako očekuje da i Predstavnički dom upriliči isto saslušanje koje nudi Ustav.

Istakao je kako očekuje da će biti vrlo zanimljivo.

– Vidjet ćemo ko će doći, a ko neće na to javno saslušanje, da mi malo demonstriramo ono što nam Ustav omogućava, a to je javno saslušanje koje će biti sigurno prvo u historiji BiH – rekao je Marić.

Naveo je kako mediji imaju više dokumentacije nego najviše zakonodavno tijelo u FBiH, odnosno Parlament.

– Vrlo je interesantno i da pokušaj da se usklade ugovori nije uspio, oni su ispravili dva ili tri ugovora, ali su zaboravili da ima jedan primjerak u banci koji se apsolutno ne slaže s ostalim primjercima ugovora i ono što mislim je to da gospođa Jelka Milićević, koja je šefica Federalnog štaba, mislim da je vrlo važno da i ona da svoj iskaz – rekao je Marić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe