28.3 C
Bihać
Subota, 21 Maja, 2022

Ako ne perete zube redovno, nastradat će vaše srce

IZVORavaz.ba

Potencijalni srčani udar, osim stresa, loših životnih navika i nasljednog faktora, može izazvati i neodržavanje higijene usta i zuba. Neredovno održavanje higijene usne duplje i neredovno pranje zuba mogu donijeti mnogo veće opasnosti po ljudski organizam nego što se misli.

Osim što loša higijena usne duplje dovodi do krvarenja desni i paradentoze, otvorene rane u ustima pogoduju taloženju i širenju više od 700 tipova štetnih bakterija koje ulaze u krvotok i dalje štete srcu, potvrdili su naučnici s Univerziteta u Bristolu.

Kada bakterije uđu u krvotok kao nezavisni faktori, one pogoduju razvoju i ubrzanom napretku bolesti srca, bez obzira jesmo li imali prethodne hronične bolesti ili je naše tijelo u punoj snazi i kondiciji.

– Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u zapadnom svijetu. Oralne bakterije, streptokok gordoni i streptokok sanguinis često izazivaju infekcije i danas ih prepoznajemo kao nezavisne faktore rizika u razvoju bolesti srca. Nije važno koliko ste mršavi, tjelesno spremni ili zdravi, s lošim zubima rastu vam izgledi za bolest srca – objašnjavaju stručnjaci s Univerziteta u Briselu nakon ispitivanja štetnosti bakterija po ljudski organizam.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se