Ako građani BiH žele u Austriju, trebaju na umu imati nove mjere koje su na snazi od ponedjeljka

Nova pravila za ulazak u Austriju iz rizičnih zemalja, u koje spadaju i sve države zapadnog Balkana, počet će da se primjenjuju od ponedjeljka, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Povratnici iz rizičnih regiona morat će sada da sa sobom imaju negativan PCR test na koronavirus, nešto aktuelniji nego do sada, ili ako ga nemaju, kao i do sada, moraju u karantin.

Obavezujući karantin i u slučaju posjedovanja negativnog PCR testa važi samo za državljane trećih država koji nemaju boravak u Austriji. U to, naravno, spadaju i građani Bosne i Hercegovine.

U uredbi je navedena kompletna lista rizičnih regiona, koja obuhvata 32 zemlje. Osim naše države, na spisku su i Albanija, Bugarska, Crna Gora, Brazil, Bangladeš, Bjelorusija, Egipat, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Kosovo, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Јužna Afrika, Turska, Ukrajina, SAD i kineska provincija Hubej.

Za državljane Austrije, EU, Evropske ekonomske zajednice, Švajcarske, kao i sve osobe koje imaju boravak u Austriji, prilikom povratka iz rizičnih regiona, prema uredbi Ministarstva zdravlja, to znači da će morati da na granici prikažu negativan PCR test, koji ne smije biti stariji od tri dana, za razliku kako je do sada to bilo odnosno bio je potreban negativni ljekarski test, koji nije stariji od četiri dana.

Ako prilikom ulaska oni nemaju PCR test moraju u desetodnevnu samoizolaciju, koju mogu prekinuti ako urade PCR test o sopstvenom trošku u Austriji, u roku od 48 sati. Dakle i odredba o samoizolaciji je promijenjena, umjesto 14 dana, smanjeno je na 10.

Najavljivani obavezni karantin, bez mogućnosti prekida, uz obavezan negativni PCR test važiće samo za građane takozvanih trećih zemalja.

Inače, osobe iz te grupe, kao i do sada, ne mogu bez pravog i valjanog razloga da uđu u Austriju, a izuzetak su ona lica koja ulaze u Autriju iz neke zemlje Šengena.

Ta lica morat će na granici da prikažu i potvrdu o smještaju, u kojem će provesti obavezni desetodnevni karantin. Za diplomate, sezonsku radnu snagu i njegovatelje iz trećih zemalja važi posebno pravilo, a to je da moraju prikazati negativni PCR test i ići u desetodnevni karantin, koji mogu napustiti nakon novog testa urađenog u Austriji, u slučaju da je negativan.

Također i tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je bez ikakvih ograničenja.

Za osobe koje su od ponedjeljka već u inostranstvu nova pravila važit će tek od 1.avgusta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe