Afera “Sigurnosne provjere”: U Tužilaštvu BiH ponovo ispitan Osman Mehmedagić

IZVORavaz.ba

U Tužilaštvu BiH ponovo je jutros ispitan direktor OSA-e Osman Mehmedagić. On je u ovu instituciju došao s advokatom Nerminom Mulalićem u 10 sati i zadržao se više od sat.

Razlog za ispitivanje je afera “Sigurnosne provjere”, a Mehmedagić je prošle sedmice počeo s davanjem iskaza u svojstvu osumnjičenog. Iskaz je jutros ponovo dao jer je tražio dodatno vrijeme za odbranu.

U Tužilaštvu BiH prošle sedmice je ispitan i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ali i Muriz Druškić.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, donijelo je naredbu o provođenju nove istrage protiv generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti Selme Cikotića i penzionisanog službenika OSA-e Muriza Druškića, koji je aktuelni član Drugostepene komisije Vijeća ministara za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Mehmedagić: Dao iskaz

Mehmedagić, Cikotić i Druškić osumnjičeni su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Nova istraga mogla bi također rezultirati novom optužnicom protiv Mehmedagića.

On je nedavno optužen također za zlouptrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakonito izuzimanje videnadzora iz poslovnice “BH Pošte” na Alipašinom Polju. Krajem sedmice zakazan mu je početak suđenja. Osim njega, optužen je i uposlenik ove agencije Muhamed Pekić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe