Afera “Respiratori”: Sastanak nadležnih iz Tužilaštva BiH, KS i SIPA-e

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu u ponedjeljak bi trebao biti održan sastanak u vezi afere “Respiratori”, odnosno sporne nabavke 100 medicinskih ventilatora preko firme “F.H. Srebrena malina” za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1 iz više izvora.
Sastanku bi, kako je ranije dogovoreno, trebale prisustvovati odgovorne osobe iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te nadležni iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Nezvanično saznajemo da je sastanak iniciran iz Tužilaštva BiH radi eventualnog uključivanja ove institucije u predistražne radnje.

“Usljed cjelokupne situacije od važnosti za javno zdravlje Tužilaštvo BiH u ovom slučaju može imati proširenu nadležnost. Nakon sastanka biće poznato više detalja o tome na koji način će se Tužilaštvo BiH eventualno uključiti”, rekao je za N1 izvor blizak istrazi.

Podsjećamo da su se saopštenjem za javnost juče oglasili iz Agencije za javne nabavke BiH.

“U namjeri preventivnog djelovanja na sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom da se prema mišljenju javnosti radi o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki, Agencija za javne nabavke BiH je pokrenula još jedan monitoring (praćenje postupaka javne nabavke) povezan sa nabavom respiratora”, saopštili su iz ove Agencije.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe