1.7 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Advokatska komora: Vlada ne kontroliše cijene benzina, a hoće nama određivati tarife!

Prema stanovištima Evropskog suda, advokatura je sastavni dio pravosudne vlasti, ali, bez obzira na to, u Ustavu RS advokatura/odvjetništvo je propisano kao ustavna kategorija a u Ustavu Federacije mi ne postojimo, postojali u Ustavu bivše SFRj kao i RBiH,rekao je danas novinarima predsjednik Advokatske komore FBiH NIkica Gržić, a uoči vanredne skupštine te komore, zakazane zbog postojećih promjena i dopuna postojećeg Zakona o advokaturi, koje, prem amišljenju advokata, ne bi smjele da se nađu u novom zakonskom tekstu.

Kao ključno pitanje izdvojio se pokušaj izvršne vlasti da ona donosi tarife za advokatske usluge, što ni u jednoj evropskoj zemlji, tvrdi Gržić, ne postoji.

-Jer, praksa Evrope je slobodno tržište, a kod nas izvršna vlast ne kontrolira ni cijenu benzina, a slobodu određivanja usluga odvjetnika je preuzelo u svoje ruke. U ranijem rješenju je stajalo da komora donosi tarifu koja ide na suglasnost Ministarstvu pravde, kako je i u većini zemalja Evrope, istakao je Gržić, dodavši:

-Ministarstvo kaže da postoji u Srbiji. Čudi me da nisu spomenuli Gruziju,tamo ministar unutarnjih poslova donosi tarifu, cinično je primijetio Gržić, koji nije želio unaprijed govoriti o tome kakav će biti zaključak delegata na skupštini, ali je otkrio da ima prijedloga da se zatraži ostavka federalnog ministra pravde, da se razmotri podnošenje krivične prijave i krivične odgovornosti ministra i odgovornih osoba izvršne vlasti,ali se i razmišlja o obustavi rada.

-Što ne bi bilo dobro, jer pravosuđe ne bi moglo funkcionisati, primijetio je Gržić, podvukavši da je u obrazloženju prijedloga Ministarstva koje je upućeno vladi stajalo da je taj prijedlog donijet u konsultacijama s organima komore.

-To nije tačno, izričit je Gržić, istakavši i to da je odbrana po službenoj dužnosti veliki problem, ‘koju mi hoćemo riješiti ugledajući se na druge zemlje’.

Gržić je istakao da je rijetka praksa da neko sam može odabrati advokata kojeg će plaćati država

-Problem je tumačenje zakona i primjene nakaradnog stava da optuženi ima pravo na odvjetnika po svome izboru, a problem je i korupcije, od policije i ostalih učesnika u pravosuđu, pojedinih sudova, tužiteljstava, koji favoriziraju pojedine odvjetnike, a neki za njih ne postoje, rekao je Gržić.

Medijima se obratila i Elma Veledar Arifagić, član komisije koja radi na izradi nacrta zakona o advokaturi FBiH, i koja je istakla da je trenutno aktuelna radna verzija, prednacrt.

-Ali, mi ćemo ustrajati u protivljenju tome, rekla je Elma Veledar Arifagić, koja je, kao i Gržić podvukla da njihova komora ima podršku svih evropskih advokatskih tijela, pa i udruženja koje okuplja 1.200.000 advokata, koji su, upravo zbog posebne uloge u pravosuđu, prepoznati kao njegov dio, i imaju posebne dužnosti i obaveze, ‘ali im se pruža i posebna, čak i viša zaštita u odnosu na drugu kategoriju osoba u toj oblasti’, kazao je Gržić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe