Adnan Lipovača, nosilac liste SBiH: Poziv na Sporazum o prestanku finansiranja političkih stranaka

Adnan Lipovača kandidat za gradsko vijeće Bihać poziva sve političke stranke da potpišu sporazum protiv finansiranja političkih stranaka iz Budžeta grada Bihaća.

Političke stranke u BiH finansiraju se iz budžeta, a neke i sarađujući s kompanijama bliskim vlastima. Adnan Lipovača smatra kako se novac ne bi trebao izdavajati iz budžeta za finansiranje političkih stranaka nego iz vlastiti članarina.

Moramo se vratiti u neko vrijeme ranije, kada je još OSCE provodio izbore. Tada su i nezavisni kandidati dobijali određena sredstva, između deset hiljada KM za svoju kampanju i onda se to pretvori u jednu vrstu biznisa, jer se prijavljuje za učešće na izborima isključivo kako bi dobio određena finansijska sredstva. To je možda i trasiralo nekakav put da je politika u BiH najunosnije zanimanje”.

Izdvajanja iz budžeta sa svih nivoa vlasti koja se dodjeljuju političkim strankama, koje na godišnjoj osnovi iznosi oko 20 miliona KM, i tu nema nikakve kontrole na što se ti novci troše. S druge strane, ne postoji obaveza političkih stranaka da posluju preko jedinstvenih bankovnih računa što bi omogućilo kompletnu kontrolu.

Smatramo da nepotrebno trošimo novac i imamo pametnijeg posla da ih usmjerimo u neke korisnije svrhe. Jedna od njih je da osiguramo stipendije za naše studente, godišnja stipendija u iznosu od 2000 KM.

Potpisan sporazum protiv finansiranja političkih stranaka ćemo objaviti 13.11.2020 god.
Press služba SBiH Bihać

U Bihaću 30.10.2020

M.P

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe