5.1 C
Bihać
Nedjelja, 4 Decembra, 2022

Adem Ćehić se doselio iz Pittsburga u Cazin kako bi pohađao Medresu

Većina obrazovnih ustanova u BIH i u USK posljednjih nekoliko godina ima manjak učenika zbog trenda odlaska kompletnih porodica u zemlje Zapadne Evrope. Međutim, ima i onih škola koje bez problema popunjavaju upisnu kvotu, poput Medrese „Reis Džemaludin ef. Čaušević“ u Cazinu. Posebno je zanimljivo da Medresu sve više upisuju učenici iz evropskih, ali i prekookeanskih zemalja…

Petnaestogodišnji Adam Ćehić prije godinu dana odlučio je iz Pittsburga u SAD doseliti u Cazin kako bi pohađao Medresu „Reis Džemaludin ef. Čaušević“. Iako se obrazovni sistemi SAD i BIH mnogo razlikuju, sve teškoće uspio je savladati uz puno truda i zalaganja.

Adam je jedan od brojnih potomaka Bošnjaka iz dijaspore koji su se vratili u BiH jer u njoj vide mogućnost života i ostanka. Motiv povratka je ljubav koju su u njih usadili roditelji, ali i zbog bošnjačke kulture i tradicije njima bliži način promišljanja i življenja.

Primjer Medrese „Reis Džemaludin-ef Čaušević“ koju sve više upisuju učenici iz inostranstva trebao bi potaknuti nadležne da iskoriste potencijal bh. dijaspore i osiguraju posebne upisne kvote u srednjim školama, ali i na fakultetima. To bi bio i prvi korak u nastojanju da se promijeni dosadašnja praksa odlaska mlade radne snage iz BiH i povratka u zemlju najvećim dijelom austrijskih i njemačkih penzionera.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe