14.1 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

A onda je zagrmilo: Pogledajte još dva videa i fotografije prelijetanja američkih bombardera iznad Sarajeva

IZVORavaz.ba

Dva američka bombardera tipa B-1B Lancer preletili su danas zračni prostor iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova, u znak prijateljstva i podrške SAD-a Bosni i Hercegovini, ali i snažne političke poruke upućene različitim akterima unutar i izvan naše zemlje.

Ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) naveo je današnje prelijetanje kao još jedan primjer saradnje između oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, te napomenuo da su se bombarderi zaputili na područje Tuzle, gdje učestvuju u zajedničkoj vojnoj vježbi s pripadnicima OSBiH.

– Ovo je primjer saradnje po principu vojska vojsci, uz posvećenost miru. Kada kažemo da su SAD iskrenI prijatelj BiH i da će to tako ostati, to zaista i mislimo – kazao je Marfi.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je rekao da je prelet bombardera zastrašivanje.

– To nije poenta ovakvih vježbi. Ovakve vježbe vojska SAD-a radi sa saveznicima širom svijeta. Mi smo partneri sa OSBiH već 20 godina i tu smo da pomognemo jedni drugima. Ponosni smo na to partnerstvo i ako Dodik ima probleme s tim, može da nam se obrati – dodao je ambasador.

Generalpukovnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović dodaje da Oružane snage BiH već duži niz godina imaju odličnu saradnju sa vojskom SAD-a, zasnovanu na principu „vojska vojsci“, a koja se implementira kroz različite vidove obuke i učešćem u mirovnim misijama širom svijeta.

– Činjenica je da u procesu unapr eđenja i modernizacije, vojska SAD-a je partner OSBiH i zahvaljujući tome OSBiH raspolažu s brojnim kapacitetima za odgovore na sadašnje i buduće izazove. Danas se snaga često mjeri s prijateljima koje imate, a danas smo vidjeli da SAD čvrsto stoje iza BiH. Pred nama su godine saradnje, te jačanje i modernizacija OSBiH – zaključio je Mašović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe