Petak, 11 Oktobra, 2024

Kulen Vakuf pod velom novih briga: Najavljen skori početak iskopavanja rude za proizvodnju gipsa

Skoro svi mještani Kulen Vakufa se bave turizmom ili su svojim malim biznisima oslonjeni na turizam. Uoči početka sezone od koje puno očekuju, zabrinula ih je informacija o mogućem otvaranju novog kamenoloma tek pet kilometara južno…

BIHAĆ, 21. maja – Na granici s Nacionalnim parkom ‘Una’ uskoro bi trebalo početi iskopavanje rude za proizvodnju gipsa. Radila bi to kompanija sa bihaćkom adresom „Siniat“ inače u vlasništvu belgijske kompanije “Etex” koja se bavi proizvodnjom građevinskih materijala. Za otvaranje kamenoloma ova kompanija je prije devet godina dobila koncesiju na 25 godina, ali prema pisanju medija, sve je još na početku jer „Siniat“ čeka dozvolu za eksploataciju i upotrebnu dozvolu.

Mještani, koji se mahom zanimaju turizmom kao životnim osloncem i izvorom prihoda, zabrinuti su da bi otvaranje kamenoloma moglo ugroziti ili staviti tačku na njihovo poslovanje.

Priču iz Kulen Vakufa uz izjave naših sagovornika donosimo u TV Dnevniku…

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE