Ljudi su oduševljeni kombinacijom brzine, jednostavnosti i fantastičnog ukusa. Pileća prsa dobijaju savršenu zlatnu boju i sočan umak koji ćete htjeti da prelijete preko svakog zalogaja.
Sastojci:
3 pileća prsa
90 g meda
60 g glatkog brašna
3,5 kašike putera (ili 2,5 kašike ulja)
4–5 češnja bijelog luka, sitno iseckana
1,5 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika soja sosa
so i svježe mljeveni biber (po želji)
svježi vlasac za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Pileća prsa zarežite do pola na više mjesta, da bi omekšala i bolje upila umak. Posolite i pobiberite. Uvaljajte ih u brašno, otresite višak i pecite u tavi na puteru ili ulju po 2–3 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu.
Pomjerite prsa na ivicu tave i u sredini kratko propržite isjeckani bijeli luk (30–60 sekundi), pazeći da ne zagori. Dodajte med, jabukovo sirće i soja sos, pa sve promiješajte i dinstajte još nekoliko minuta dok umak ne postane gust i sjajan. Autor recepta ističe da ista tehnika funkcioniše i sa drugim vrstama mesa – svinjetinom, junetinom, pa čak i janjetinom, kao i s tofuom, ako želite vegetarijansku varijantu. Poslužite prsa prelivena bogatim umakom i posuta sitno sjeckanim vlascem. Odlično idu uz laganu salatu, rižu ili pečeni krompir.
To je to. Prijatno!