Bez obzira jeste li početnik u kuhanju ili imate dugogodišnje iskustvo, vjerovatno ste vidjeli mnogo recepata koji zahtijevaju jaja na sobnoj temperaturi.
Možda ste preskočili ovaj korak jer ste zaboravili unaprijed izvaditi jaja iz frižidera ili se možda uvijek pridržavate uputa. U svakom slučaju, vjerovatno ste se nekada zapitali zašto mnogi recepti zahtijevaju jaja sobne temperature.
Mnogi recepti počinju miksanjem kreme. To je kada se čvrsta mast (često maslac) muti sa šećerom kako bi postao pjenast. Dodavanje hladnih jaja u tu kremastu smjesu može utjecati na teksturu i pečenje, posebno kada se radi o tijestu.
“Hladna jaja uzrokuju stvrdnjavanje maslaca, a stvrdnuti maslac ne može zadržati nijedan od sitnih mjehurića zraka koji vam je potreban da dobijete prozračnu kremu”, navodi Olivia McCoy, slastičarka i glavna kuharica Daily Chewa.
Sastojci s različitim temperaturama ne miješaju se uvijek dobro i mogu dovesti do gustih biskvita i krema kod pripreme kolača.
Kada umiješate hladna jaja u smjesu s visokim udjelom masti, poput maslaca, to će uzrokovati zgrušavanje i stvaranje grudvica masti te će izgledati zgrušano.
Kada su jaja sobne temperature važna
Jaja sobne temperature važna su za mnoge recepte za kolače. Lagani ili pahuljasti kolači poput torte s kremom ili biskvita, trebaju jaja sobne temperature.
Iznimno je važno koristiti jaja sobne temperature jer se jaja bolje miješaju, posebno kada se miješaju ručno, a to omogućuje da se kolač bolje digne, bude pahuljastiji i manje gust. Ako vam ne smeta gušći kolač i odlučite se za hladna jaja, ali očekujte da će se vrijeme pečenja produžiti.
Torte poput Pavlove , također su stabilnije kada se naprave od bjelanjaka sobne temperature.
Kada je uredu koristiti hladna jaja
Pečeni proizvodi koji su gusti, a ne prozračni: McCoy objašnjava da recepti koji se ne oslanjaju na jaja za stvaranje prozračne kreme ili biskvita omogućuju vam korištenje hladnih ili jaja sobne temperature.
Recepti s jajima koja se prvo kuhaju na šporetu: Temperatura jaja također nije važna u receptima u kojima se jaja zagrijavaju istovremeno s drugim sastojcima i miksaju. Svaki recept koji sadrži jaja i bit će potpuno ili djelomično kuhan na šporetu, a zatim u rerni.
Kako možete znati kada su jaja sobne temperature
Niste sigurni jesu li jaja spremna za miješanje? Možete razbiti jaje u zdjeli i koristiti termometar ili isprobati drugu metodu. Pazite da su vam ruke čiste i dodirnite razbijeno jaje vrhom prsta. Ne bi trebalo biti hladno, već toplo na dodir.
McCoy nudi još jednu referentnu tačku za to kako bi se jaja koja su još u ljusci trebala osjećati kada ih dodirnete. Jaje će se osjećati kao da dodirujete tuđu ruku. Ako je hladno onda jaje nije sobne temperature.