Među tim namirnicama je grčki jogurt koji se smatra i najpraktičnijom namirnicom. Ovaj jogurt je blago kiselkast, kremast i može se dodavati u više jela, od brzog doručka s voćem do umaka uz meso i ribu. Prema stručnjaku za ishranu Daniju Singeru, grčki jogurt sadrži dvostruko više proteina od običnog jogurta, malo šećera i probiotike koji smanjuju nadutost i potiču zdravlje crijeva.
Pileća prsa su također godinama jedan od najtraženijih izvora proteina kod osoba koje žele smanjiti masnoće. Singer ističe da je riječ o “najmršavijem izvoru proteina s oko 31 gram proteina i samo tri grama masti na 100 grama mesa”. Protein čuva mišićnu masu tokom smanjenog kalorijskog unosa i ima najveći termički učinak hrane jer tijelo troši više energije tokom probave.
Jaja su također nutritivno bogata i povoljna, a Singer ih opisuje kao potpuni protein koji sadrži kolin, nutrijent bitan za zdravlje.
“Doručak na bazi jaja smanjuje hormon gladi grelin te u konačnici dovodi do smanjenog unosa kalorija tokom dana”, pojašnjava on.
Uz to, lisnato povrće poput špinata, rukole ili salate obiluje vitaminima i mineralima, a pritom ima jako malo kalorija.
“Cijela posuda salate često ima manje od 100 kalorija, pa fizički puni želudac i smanjuje potrebu za kaloričnijom hranom”, kaže Singer.
Preporučuje se korištenje ovrća u salatama, sendvičima, tortiljama ili kao prilog uz glavno jelo.