Ponedjeljak, 4 Augusta, 2025

Najbolje tijesto za picu: Saznajte kako ga prave Italijani, tajna je u samo jednom sastojku

Nakon toga, tijesto je spremno – razvucite ga oklagijom i dodajte sastojke po želji

IZVORAvaz.ba

Malo ko može da odoli italijanskom specijalitetu koji je osvojio cijeli svijet – pici. Iako je veoma važno koje sastojke i u kojoj količini stavljate na picu, jedna stvar je ipak važnija – tijesto.

Svi znamo da je tijesto zapravo najbolji i najvažniji dio pice, a da bi ono bilo prozračno i mekano, morate ga spremati uz pomoć jednog sastojka koji skoro svi imamo u frižideru.

Riječ je o jogurtu. Uz ovu namirnicu, vaše tijesto za picu bit će savršeno. Idealno bi bilo, ako imate vremena, da umijesite tijesto i ostavite ga da prenoći u frižideru.

Sastojci:

250 ml jogurta

600 g brašna

1 kesica suhog kvasca

100 ml ulja

50 ml vode

1 kašičica soli

prstohvat šećera.
Priprema:

U manju šerpu sipajte jogurt i zagrijte ga dok ne postane mlak. Sklonite s ringle, pa sipajte u zdjelu zajedno s kvascem, šećerom, vodom i jednom kašikoPriprema: Parafraziraj originalni tekst.m brašna. Sve dobro promiješajte i ostavite da kvasac proradi – oko 15 minuta. Pokrijte zdjelu krpom ili aluminijskom folijom.

Kada kvasac naraste, dodajte ulje i so, promiješajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna. Umijesite tijesto dok ne počne da se odvaja od ivica zdjele. Oblikujte tijesto u pogaču i ostavite da odmara 30 minuta, pokriveno krpom.

Nakon toga, tijesto je spremno – razvucite ga oklagijom i dodajte sastojke po želji.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE