Tim magazina Good Housekeeping podijelio je svoj recept za ovaj tradicionalni španski kolač, a ono što ga čini posebnim jeste činjenica da se priprema u blenderu i zahtijeva samo šest osnovnih sastojaka.
Basque cheesecake dolazi iz regije Baskije na sjeveru Španije i razlikuje se od klasičnog cheesecakea po tome što nema koru, peče se na visokoj temperaturi i ima karameliziranu “izgorenu” gornju koricu, dok mu sredina ostaje kremasta i blago drhtava. Upravo ta kontrastna tekstura čini ovaj kolač neodoljivim.
U TikTok videu koji je izazvao veliko oduševljenje, stručnjaci iz Good Housekeepinga pokazali su koliko je priprema jednostavna: “Kada smo saznali da se svi sastojci samo izmiksaju u blenderu, shvatili smo da će ovo biti desert koji ćemo praviti svake sedmice”.
Za pripremu vam je potrebno: 550 g krem sira, 200 g šećera, vanilija, pet jaja, 350 g kisele pavlake i 40 g gustina. Smjesa se izlije u kalup prekriven papirom za pečenje i peče 55 minuta na 200°C, dok ne poprimi tamnosmeđu boju s blagim “wobble” efektom u sredini. Nakon hlađenja, spreman je za posluženje.
Recept uključuje i voćni dodatak, Manzanilla kajsije, koje se kuhaju u šećernom sirupu sa šerijem, a zatim serviraju uz ohlađeni kolač. Kombinacija blago gorkaste kajsije i bogatog, kremastog kolača pravi je pogodak.
I dok su neki komentari na društvenim mrežama ukazivali da cheesecake “nije dovoljno izgorio” ili da mu fali još malo “tečne sredine”, većina je bila oduševljena jednostavnošću i bogatim okusom. Kako jedan korisnik reče: “Ovo je opasno dobro”.
Za sve ljubitelje brzih, ali otmjenih deserata, ovaj recept za Basque cheesecake je idealan izbor – jednostavan, elegantan i pun okusa.