Srijeda, 23 Jula, 2025

Prirodni lijek iz vaše kuhinje: Med, orasi i suho voće ublažavaju simptome čira na želucu

Prije korištenja bilo kojeg prirodnog pripravka, obavezno se posavjetujte sa ljekarom, kako biste osigurali sigurnost i učinkovitost liječenja

IZVORAvaz.ba

Učestala žgaravica, bol i peckanje u predjelu stomaka, nadutost i mučnina mogu biti znak da patite od čira na želucu. Ova tegoba nastaje kao oštećenje sluznice želuca ili dvanaestopalačnog crijeva, a simptomi se pogoršavaju stresom, lošom ishranom i nepravilnim navikama.

U više od 70 posto slučajeva uzročnik je bakterija Helicobacter pylori, a problem može dodatno zakomplikovati konzumiranje alkohola, kafe i jakih začina.
Jednostavan recept sa moćnim sastojcima

Prirodni lijek koji su koristile i naše nane i danas ima svoje mjesto u kućnoj apoteci. Spoj meda, oraha i suhog voća ne samo da pomaže kod simptoma čira, već i jača organizam.

Recept:

500 g oraha

500 g grožđica

500 g sušenih marelica

1 domaći limun (sa korom, bez koštica)

500 g domaćeg meda

Sve sastojke sameljite i pomiješajte s medom. Uzimajte po jednu kašiku pola sata prije svakog obroka, tri puta dnevno.

Još jedna korisna mješavina podrazumijeva kombinaciju 500 g meda, 0,5 l maslinovog ulja i soka od dva limuna ili 50–100 ml jabučnog octa. Ova smjesa se također uzima pola sata prije jela i čuva se u frižideru.

Ljekovita moć

Pored pomenutih mješavina, kod čira mogu pomoći i druge prirodne namirnice. Aloe vera balansira kiselinu u želucu i djeluje slično kao lijekovi. Đumbir smiruje nadražaj želuca i sadrži sastojke koji štite sluznicu.

Sirovi med, posebno manuka med, poznat je po snažnim antimikrobnim svojstvima i ublažava iritaciju sluznice. Češnjak djeluje kao prirodni antibiotik, a probiotici poput kefira i kombuche pomažu obnovi crijevne flore.

Izbjegavajte začinjenu hranu

Ključ za kontrolu simptoma čira je pravilna ishrana. Umjesto obilnih obroka, jedite manje porcije više puta dnevno. Izbjegavajte začine poput kajenskog i crnog bibera, alkohol, kafu i gazirane sokove.

Povrće i voće bogato beta-karotenom, poput mrkve i bundeve, pomaže u regeneraciji oštećenog epitela želuca. Sok od kupusa, iako neprivlačan okusom, može znatno ubrzati oporavak.

Priroda kao saveznik

Čir na želucu je ozbiljna i neugodna tegoba koja zahtijeva pažnju, ali uz pravilnu ishranu, promjenu životnih navika i primjenu prirodnih lijekova poput meda, oraha, aloe vere i probiotika, moguće je značajno ublažiti simptome i ubrzati oporavak.

Narodni recepti mogu biti snažan saveznik u borbi protiv nelagode, no važno je naglasiti da ne zamjenjuju stručnu medicinsku terapiju. Prije korištenja bilo kojeg prirodnog pripravka, obavezno se posavjetujte sa ljekarom.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE