Stigli su turisti u BiH, a sa njima i nove cijene. Više se izdvaja za kafu, i daleko za više za ručak. Budžet građan uglavnom je ostao isti. No, uprkos tome, ugostiteljski objekti ipak krcati. Posla ne manjka, kažu ugostitelji.
Tradicionalni odlazak na porodični ručak, jednom nedjeljno, za većinu građana postao je luksuz. Niska primanja diktiraju tempo, kažu građani. A cijene u kafićima i restoranima, dodaju izrazito skupe.
“Iskreno, ne mogu obećati svojoj djeci da ću ih na kraju mjeseca odvesti na ručak večeru ili doručak, jer nemam taj potencijal”; “Strašno, strašno, mi penzioneri da ne govorim, nama je preskupo sve”; “Cijene jesu velike, ali onda treba malo smanjiti hodanje po restoranima. Cijene jesu velike, ali to je cijene povećanog turizma u Sarajevu, tako da što više turista bude dolazilo, biće i veće cijene”, samo su neki od komentara građana.
No, čak i pojedini gosti primjećuju da za boravak u glavnom gradu treba izdvojiti više novca.
“Ja sam došao iz Švedske, malo jeste skuplje nego lani, ali mislim da je skupo. (U odnosu na Švedsku jesmo li jeftiniji?) Boga mi, neke stvari su skuplje”, kaže jedan turista iz Švedske.
Pa tako dva soka i voda u jednoj sarajevskoj piceriji odnedavno koštaju 21KM. Kada je riječ o hrani, porcija ćevapa oko 14, kilogram bureka u prosjeku 20, pasta oko 15 maraka, pica 14. No, svaki ugostitelj formira cijene po sopstvenom nahođenju, navodi ugostitelj Amir Hadžić, i dodaje da je Sarajevo i dalje povoljno.
Amir Hadžić, Udruženje restoratera i ugostitelja KS:
“Ugostiteljstvo je slobodno formiranje cijene, zakon nije sporan, ali je obavezujuće da je cijena istaknuta na vidljivom mjestu, da gost zna koja je cijena, da se fiskalni račun sa tom cijenom dobije. Tako da svako ima pravo da samoinicijativno formira cijene. Mislim da su cijene sasvim solidne, ima onih koji drže visoke cijene, ali zbog selekcije gostiju”.
Selekcija gostiju je, izgleda, i u Neumu. Svježa morska riba košta oko 70 maraka, ali pristupačno je to stranim gostima.
Nikola Prkačin, direktor TZ Neum:
“Za goste iz Evrope oni smatraju da smo vrlo konkurentni, za goste iz BiH ima povoljnijih opcija, svako će u Neumu naći nešto za sebe, ko traži vrhunsku hranu, nudimo i to, ko traži nešto povoljnije a opet kvalitetno, imamo veliki broj hrana tog tipa, cijene u restoranima u Neumu nisu ništa veće nego u Sarajevu.”
Čak i u gradovima koji nisu među najposjećenijim turističkim destinacijama, poput Bijeljine, bilježe se korekcije cijena.
Jovan Vasilić, Udruženje za zaštitu potrošača “Zvono” Bijeljina:
“U odnosu na prošli mjesec, cijene su otišle gore oko 10%, minimum. Ali što se tiče popunjenosti lokala, to se nije puno osjetilo, s obzirom da je prisutna dijaspora. Kapućino je oko 3 KM, zavisi ima 3, 3 i po, ima negdje po 2,5, ali to je najniža cijena koja se negdje može naći. “
No, čini se da koliko god cijene bile visoke, građani će ipak izdvojiti novac za trošenje u ugostiteljskim objektima, jer to im je kako kažu, možda i jedini način da malo odahnu, ali i tradicionalni bh ćeif, kog se ne odriču.
Video OVDJE.