Ako želite mirisnu, mekanu i bogatu veknu hljeba koja savršeno ide uz svaki obrok – mliječni hljeb je pravi izbor. Ovaj recept donosi savršen balans ukusa, a dodatak maslaca, susama i maka daje mu poseban šmek.
Za pripremu vam je potrebno 500 grama brašna, 10 grama suvog kvasca, kašičica soli i dvije kašičice šećera. Dodajte 50 grama otopljenog maslaca i 350 mililitara toplog mlijeka. Na kraju dodajte dvije kašike ulja, a za posipanje koristite 15 grama susama i isto toliko maka u zrnu.
U većoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, so i šećer. Dodajte otopljeni maslac i toplo mlijeko pa sve sjedinite varjačom. Nastavite miješanje mikserom s nastavcima za tijesto dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte ulje i još kratko miksajte. Pokrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite da odmara na toplom mjestu 30 do 40 minuta.
Kad tijesto naraste, izručite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite oklagijom. Zarolajte u oblik vekne i stavite u kalup za pečenje obložen papirom. Površinu zarežite nožem, poprskajte vodom i pospite susamom i makom. Ostavite tijesto da odmara još 15 minuta.
Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko deset minuta, zatim smanjite temperaturu na 170 stepeni i nastavite peći još dvadesetak minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
Uživajte u domaćem mliječnom hljebu – mekan iznutra, hrskav spolja, savršen za svaki obrok.