Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024

Porast broja povratnika u BiH, Damir u Njemačkoj radio kao policajac: “Osjećamo se super ovdje”

Ove godine, prema podacima Ministarstva obrazovanja TK, čak 84 učenika povratnika upisano je u osnovne i srednje škole
Nakon velikog vala iseljavanja stanovništva iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije, sve više pozitivnih vijesti dolazi iz Tuzlanskog kantona, gdje se brojne porodice vraćaju.

Ove godine, prema podacima Ministarstva obrazovanja TK, čak 84 učenika povratnika upisano je u osnovne i srednje škole.

Jedna od porodica koja se nedavno vratila iz Njemačke je porodica Damira Sakića. On je, zajedno sa suprugom Njemicom i troje djece, odlučio započeti novi život u Tuzli. Damir, koji je rođen i odrastao u Njemačkoj, ističe kako su se njegovo dvoje djece brzo prilagodilo novom okruženju.

“Jedna kćerka je upisana u Međunarodnu školu, dok smo ostale dvije upisali u vrtić. Djeca su se adaptirala, što nas čini veoma zadovoljnim”, rekao je Damir za Vijesti.ba.

Damir je u Njemačkoj radio kao policajac, no sada se suočava s izazovima pronalaska zaposlenja u svojoj struci zbog godina. “Nismo još riješili taj segment oko zaposlenja, ali radimo na tome”, dodaje.

Porodica Sakić se osjećaja dobrodošlo u Tuzli. Damir ističe kako se njegova supruga dobro uklopila u novu sredinu i naučila jezik.

“Osjećamo se super ovdje. Iako Njemačka nudi mnogo bolje uređene stvari, ima i mnogo aspekata života ovdje koji su bolji. Tuzla je jako uređeno društvo, i ne nedostaje nam ništa iz Njemačke”, napominje.

Za Damira, povratak u domovinu nije bio samo ekonomska odluka. “Bila je to vječita čežnja da se vratim u domovinu. Kada to ostvarite, osjećate se kao svoj na svome. Moja šira porodica je zaposlena bez političke podrške, što ukazuje na to da ovdje ima budućnosti za život i rad”, zaključuje on.

Priče poput Damirove ohrabruju mnoge druge koji razmatraju povratak u Bosnu i Hercegovinu, ističući vrijednosti zajednice, porodice i osjećaj pripadnosti koji se često gube u stranim zemljama.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE