Nedjelja, 27 Oktobra, 2024

U Jezerskom održana metodsko-pokazna vježba vatrogasaca u gašenju požara i spašavanju unesrećenih

U bosanskokrupskom naselju Jezerski, u krugu istoimene osnovne škole, Dobrovoljna društva Bosanske Krupe, Jezerskog, Stijene i gostujućeg ‘Zgornjeg Šiška’ iz Slovenije, održali su pokazne vježbe gašenja požara i spašavanja unesrećenih. Redovna je ovo godišnja aktivnost, koja se realizira u saradnji sa Civilnom zaštitom USK, a njen osnovni cilj je prezentirati uvježbanost i opremljenost članova ovih veoma značajnih organizacija…

BOSANSKA KRUPA, 27. oktobra – Požar, poplave, odroni, ostale vremenske nepogode i saobraćajne nesreće, pored ostalog razlog su postojanja civilne zaštite i dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji uz policijske snage, prvi izlaze na pogođena mjesta i pružaju neophodnu pomoć. Kako bi bili što spremniji i sposobniji, svakodnevno moraju obnavljati stečeno znanje i vještine. Pošto su simulirali gašenje požara u školskom objektu, spašavanje učenika, te izvlačenje povrijeđenog iz vozila, koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći, u vježbi su učestvovala i djeca.

U Kantonalnoj upravi civilne zaštite, zadovoljni su trenutnim stanjem u vatrogasnim jedinicama, s obzirom na činjenicu da se ranijih godina, u njih malo ili nikako ulagalo. Zadovoljstvo je izrazio i Armin Halitović prvi čovjek Bosanske Krupe, u kojoj djeluju ukupno tri vatrogasna društva.

Dževad Livaković direktor Uprave CZ USK-a dodaje da naši vatrogasci učestvuju i u projektima prekogranične saradnje, te su tako prošle godine vježbali sa profesionalcima Ličko-senjske županije, dok im u goste redovno dolaze vatrogasci iz Ljubljane. Jedan do njih je Jan David Kljenak, koji smatra da se dobrom vježbom, svi nedostaci mogu prevazići.

Uz ovakve aktivnosti, bitno je zbližavanje i međusobna saradnja, što je pokazala i nedavna tragedija u Jablanici, u kojoj su boravile i slovenske ekipe. U Civilnoj zaštiti, tvrde da će, ovakvim projektima i dalje biti suport, jer samo kontinuirani rad daje pozitivne rezultate.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE