Nedjelja, 27 Oktobra, 2024

Iran sprema osvetu Izraelu: Pogledajte kakva je poruka osvanula u Teheranu

IZVORetto.ba

Izraelski napad na Iran uništio je kritičnu komponentu iranskog programa za proizvodnju balističkih projektila Izrael je preko noći napao ciljeve u Iranu na temelju vlastitih interesa, a ne prema “američkom diktatu”, rekao je Benjamin Netanyahu.

Ured izraelskog premijera objavio je saopćenje reagirajući na “potpuno lažne” izvještaje u kojem se tvrdi da je vojska izbjegla udar na iranska plinska i naftna postrojenja zbog pritiska SAD-a.

Izrael je unaprijed odabrao mete napada prema svojim nacionalnim interesima, a ne prema američkom diktatu – rekao je njegov ured.
“Tako je bilo i tako će biti.”

Desetine aviona izraelskih zračnih snaga, uključujući borbene avione, špijunske i avione za pretakanje goriva u zraku, sudjelovali su u napadima na Iran jučer ujutro, rekao je glasnogovornik izraelskih snaga.

Udari su izvedeni oko 1600 kilometara od Izraela, rekao je potpukovnik Nadav Shoshani . Nije objavio dodatne detalje i nije želio potvrditi jesu li izraelski avioni ušli u iranski zračni prostor.

Izrael u Iranu uništio ključnu opremu za proizvodnju projektila

Izraelski napad na Iran uništio je kritičnu komponentu iranskog programa za proizvodnju balističkih projektila, objavio je Axios pozivajući se na tri anonimna izraelska izvora. Uništavanje opreme ozbiljno šteti sposobnosti Irana da obnovi svoje zalihe projektila i moglo bi odvratiti Iran od daljnjih masovnih raketnih napada na Izrael, rekli su izvori.

Izvori su rekli da je Izrael pogodio 12 “planetarnih miksera” koji se koriste za proizvodnju krutog goriva za balističke projektile dugog dometa, a koji čine najveći dio iranskog raketnog arsenala.

No, čini se da Teheran ne misli ostati miran. Kao odgovor na izraelske napade u kojima su ubijena četiri iranska vojnika, na teheranskom Trgu Palestine postavljen je natpis na hebrejskom i farsiju s natpisom: “Stiže još jedna oluja…”

Iranska vojska je u izjavi rekla da je izraelski napad izveden iz zračnog prostora Iraka i dodala da je nekoliko radarskih sistema pretrpjelo ograničena oštećenja. Iranska vojska nije spomenula štetu na lokacijama za proizvodnju projektila ili bespilotnih letjelica i naglasila je da Iran zadržava pravo na odgovor.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE