Nedjelja, 27 Oktobra, 2024

Kako je tijelo 21-godišnje Enise Omić iz Sanskog Mosta završilo u Beogradu?

Enisa Omić, rođena 22. februara 1971. godine u Sanskom Mostu, vodila se kao nestala od maja 1992. godine. Posljednji put viđena je na području Bosanskog Broda, a njen slučaj postao je simbol tragedije koja je zadesila mnoge porodice tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Enisa je jedna od 53 žrtava genocida i etničkog čišćenja Krajine koja se vodi kao nestala ili ubijena, a čiji su posmrtni ostaci eksumirani izvan Bosanske Krajine. Godine 2004., punih 12 godina nakon njenog nestanka, njeni posmrtni ostaci pronađeni su na beogradskom groblju Lešće.

Ova tragična priča nije jedinstvena; mnogo je sličnih primjera, a mnoge porodice i dalje traže odgovore i pravdu za svoje najmilije. Iako su neki slučajevi konačno razjašnjeni, mnogi nestali još uvijek čekaju da budu pronađeni i identificirani.

Enisin slučaj ukazuje na važnost očuvanja sjećanja na žrtve rata i pružanja podrške porodicama koje su izgubile svoje voljene. Priznavanje i razumijevanje ovih tragedija ključno je za izgradnju mira i pomirenja u postratnoj Bosni i Hercegovini. Njena priča, kao i priče drugih žrtava, podsjećaju nas na bolnu prošlost koja ne smije biti zaboravljena.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE