Subota, 26 Oktobra, 2024

Ovih 17 faktora mogu predvidjeti moždani udar Piše: etto.ba

IZVORetto.ba

Stope moždanog udara rastu, a više od pola miliona Amerikanaca doživi prvi moždani udar svake godine. Međutim, do 80% moždanih udara moguće je spriječiti, što čini razumijevanje i upravljanje rizičnim faktorima izuzetno važnim, navodi Američko udruženje za moždani udar, koje je ove sedmice objavilo svoje prve nove kliničke smjernice za prevenciju moždanih udara u posljednjoj deceniji.

„Smjernice za primarnu prevenciju moždanog udara za 2024. godinu“, objavljene u časopisu Stroke, zamijenile su verziju iz 2014. godine i usmjerene su na identifikaciju i kontrolu rizičnih faktora – posebno kod žena – te na promoviranje zdravih životnih navika koje mogu smanjiti rizik od moždanog udara.

Predsjednica radne grupe za izradu smjernica, doktorica Cheryl D. Bushnell, istakla je važnost sprječavanja prvog moždanog udara: „Najefikasniji način smanjenja učestalosti moždanih udara i smrtnosti povezanih s njima je prevencija prvog moždanog udara. Neki pojedinci imaju povišen rizik zbog genetike, načina života, bioloških faktora ili socijalnih determinanti zdravlja, a u određenim slučajevima ne dobijaju odgovarajuće preglede za identifikaciju rizika.“.

Moždani udar nastaje kada dođe do pucanja ili blokade krvnog suda u mozgu, što prekida dotok krvi i kisika u mozak. Ovaj proces dovodi do oštećenja moždanog tkiva, a u zavisnosti od težine može uzrokovati poteškoće u razmišljanju, govoru, hodu ili druge smetnje. U SAD-u moždani udar zauzima peto mjesto na listi uzroka smrti, s gotovo 160.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Rizični faktori za žene Po prvi put, smjernice obuhvataju specifične preporuke i rizike za žene, koji uključuju:

Preeklampsiju i druge komplikacije trudnoće

Endometriozu

Korištenje oralnih kontraceptiva

Rano zatajenje jajnika (prije 40. godine)

Menopauzu koja počinje prije 45. godine

Teške simptome menopauze poput valunga

Hormonsku terapiju nakon 60. godine ili više od 10 godina nakon prirodne menopauze

Upotrebu estrogena za afirmaciju roda kod transrodnih žena ili rodno različitih osoba

Rizični faktori za sve Najčešći, ali kontrolisani faktori rizika poznati kao „8 ključnih metrika za kardiovaskularno zdravlje“, uključuju:

Lošu ishranu

Korištenje duhana

Nedostatak fizičke aktivnosti

Prekomjernu tjelesnu težinu

Loš san

Visok holesterol, krvni pritisak i nivo šećera u krvi

Da bi se umanjili ovi rizici, nove smjernice preporučuju mediteranski način ishrane, redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja i redovno praćenje nivoa holesterola, pritiska i šećera.

Šta još možete učiniti za prevenciju? Procjena rizika, uz pomoć kalkulatora za procjenu rizika za moždani udar i srčane bolesti na 10 i 30 godina, može pomoći u donošenju preventivnih mjera. Uz to, savremeni lijekovi, poput Ozempica za dijabetičare s visokim rizikom od srčanih bolesti, mogu doprinijeti smanjenju rizika.

Na kraju, važno je prepoznati znakove moždanog udara: spuštanje lica, slabost ruke, poteškoće s govorom i hitan poziv pomoći, koristeći akronim FAST. Doktorica Bushnell ističe da bi implementacija ovih preporuka značajno smanjila rizik prvog moždanog udara, uz dodatnu korist u smanjenju rizika od demencije, koja je također povezana s vaskularnim problemima u mozgu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE