Petak, 25 Oktobra, 2024

Obilježena 31. godišnjica pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića

IZVORetto.ba

U skromnom, ali dostojanstvenom obilježavanju 31. godišnjice pogibije heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca iz 210. Viteške brigade, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Nedžad Lokmić, zajedno sa saradnicima, odao je počast ovom hrabrom borcu i njegovim suborcima.

Uz prisustvo veterana, porodica poginulih, i predstavnika Ministarstva, sjećanje na heroje odjeknulo je s poštovanjem i ponosom, podsjećajući sve prisutne na nesalomljivi duh i žrtvu koju su Malkić i njegovi saborci dali za domovinu.

Ministar Lokmić u svom govoru istakao je da je sjećanje na Nesiba Malkića i njegove hrabre saborce više od čina poštovanja — to je obaveza svakog Bosanca i Hercegovca. Njihov primjer nesebične hrabrosti i spremnosti da se odupru nepravdi ostavio je neizbrisiv trag u našoj kolektivnoj svijesti. Malkićeva borba nije bila samo ratna; ona je bila moralna i ljudska borba za slobodu, pravdu i dostojanstvo svakog čovjeka, a to je borba koja mora živjeti i danas. „Njihovo naslijeđe je svetinja i treba ga prenositi budućim generacijama, jer samo tako njihova žrtva za našu domovinu neće biti uzaludna,“ poručio je ministar Lokmić.

Malkić i njegovi saborci, među najboljim sinovima koje je Bosna i Hercegovina imala, bili su predani vojnici, ali još više, bili su ljudi visokih moralnih načela. Njihova hrabrost nadilazila je fizičku snagu, jer su bili vođeni dubokom ljubavlju prema domovini, njenom narodu i slobodi. U najtežim trenucima agresije, nisu se povukli niti posustali, već su stali u prve redove i odlučno branili svaki pedalj zemlje. Oni su bili bedem iza kojeg je stajao narod sa svojim nadama i snovima o slobodi i miru.

Nesib Malkić, čovjek mirne naravi i izuzetnog vojnog znanja, bio je uzor u kojem se ogledala čitava generacija mladih boraca. Njegovo vođenje 210. Viteške brigade nije bilo zasnovano samo na vojnoj strategiji; bilo je utemeljeno na poštovanju, povjerenju i dubokom osjećaju dužnosti prema svojoj zemlji i ljudima koji su mu vjerovali. Ova brigada, pod njegovim vođstvom, postala je simbol hrabrosti i izdržljivosti. Suborci ga opisuju kao čovjeka čvrstih načela, koji je uvijek bio spreman da stane na prvu liniju sa svojim vojnicima, dijeleći s njima sve nedaće i rizike rata.

Tragični gubitak Nesiba Malkića i njegovih saboraca ostavio je prazninu koja se nikada neće popuniti. Za Bosnu i Hercegovinu, to je bio gubitak ne samo vojnika, već i lidera, čovjeka kojem je čast bila ispred svega, koji je vjerovao u slobodu i pravednost više nego u svoj vlastiti život. Ostavili su iza sebe neizbrisiv pečat u srcima svojih suboraca i građana, inspiraciju za generacije koje dolaze i za sve one koji u svojim srcima nose vjeru u pravednost i domovinu.

„Pamtićemo ga zauvijek,“ naglasio je ministar Lokmić, „iako su njihovi životi prekinuti, njihova borba traje kroz nas i naše obaveze prema domovini koju su branili.“ Obaveza svake generacije koja dolazi nije samo očuvanje sjećanja, već i nastavak njihove borbe za slobodu, jednakost i dostojanstvo.

Bosna i Hercegovina imala je sina poput Nesiba Malkića, čovjeka koji je život dao za ideju da svi narodi mogu živjeti u miru i slobodi. Danas, dok se sjećamo njega i njegovih saboraca, obavezujemo se da ćemo njihov ideal slobodne domovine uvijek nositi sa sobom, u mislima, djelima i srcima. Oni su bili i ostali vječni heroji Bosne i Hercegovine, uzor i inspiracija za sve one koji vjeruju da je domovina nešto najvrijednije što se može imati.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE