Petak, 25 Oktobra, 2024

Članovi Predsjedništva BiH primili Ursulu von der Leyen

IZVORetto.ba

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se sastala sa ključnim zvaničnicima zemlje.

Nakon jučerašnje posjete Jablanici, jutros je održala sastanak sa članovima Predsjedništva BiH – Denisom Bećirovićem, Željkom Cvijanović i Željkom Komšićem. Tokom dana, von der Leyen će se sastati i sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Ova posjeta dio je njene šire balkanske turneje, u okviru koje će posjetiti i Beograd, Prištinu i Podgoricu radi razgovora sa najvišim zvaničnicima Srbije, Kosova i Crne Gore. Evropska unija iz Brisela najavila je da će se na ovim sastancima razgovarati o napretku Zapadnog Balkana na putu prema članstvu u EU, kao i o novom Planu rasta EU od 6 milijardi eura namijenjenom regiji.

Ursula von der Leyen je tokom jučerašnje posjete Jablanici izrazila duboko saosjećanje prema građanima pogođenim nedavnim poplavama i klizištima. Istakla je da su prizori razaranja koje je prirodna katastrofa ostavila za sobom srceparajući, čak i tri sedmice nakon nesreće.

„Dvadeset dana nakon katastrofe koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu, bolno je svjedočiti razmjerama ovog uništenja. Moje misli su sa svima koji su stradali, a posebno sa porodicama koje su izgubile svoje najbliže. Sve se dogodilo usred noći, kada su mogućnosti za spasavanje bile minimalne, i teško je vjerovati u razmjere onoga što sam vidjela,“ izjavila je von der Leyen, naglašavajući podršku Evropske unije BiH.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE