Četvrtak, 24 Oktobra, 2024

Od 13. decembra kazne za nepoštivanje zabrane pušenja

U Federaciji BiH, počela je prilagodba na provedbu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Zakon uvodi zabranu konzumiranja cigareta u određenim ugostiteljskim objektima, prvenstveno onima koji poslužuju hranu. Pravilnik o uslovima za posebne prostore za pušenje, koji će se primjenjivati od 13. decembra, jasno definira pravila i uslove koje vlasnici ugostiteljskih objekata, direktori ustanova, zračnih luka i zatvora trebaju slijediti kako bi se uskladili s novim zakonom.

Prema zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića itd.) obvezni su na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”. U tim objektima ne smiju biti postavljene pepeljare niti druge posude za odlaganje pepela. Pušenje će biti dopušteno isključivo u posebnim prostorima namijenjenim za pušače, uz obavezu isticanja oznake o dopuštenom pušenju. U objektima koji poslužuju isključivo piće, vlasnik može odrediti pušački prostor.

Nadzor nad primjenom zakona provodit će Federalna uprava za inspekcijske poslove, a kazne za kršenje zakona kreću se od 100 do 15.000 KM. Pripreme za nadzor počele su odmah po usvajanju zakona.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE