Srijeda, 23 Oktobra, 2024

Ne izgovarajte je u svađama: Ova rečenica može biti kobna i za najčvršću vezu ili brak

IZVORavaz.ba

Svađe se dešavaju čak i u najsretnijim vezama, ali one, nažalost, mogu da izvuku na površinu najgore osobine partnera. U tim trenucima mnogi izgovore riječi koje zapravo ne misle i koje ne pokazuju istinu o njihovim stvarnim osjećanjima i mišljenju, a na taj način ipak povrijede svog partnera.

Često se te neprijatne svađe riješe kada partneri ohlade glave i dođe do izvinjenja, što im omogućava da krenu dalje. Međutim, prema psihologu dr. Džefriju Bernštajnu, postoji jedna rečenica koja je posebno štetna i mnogi se teško oporavljaju nakon što je čuju, čak i ako se poslije svađe i uobičajenog izvinjenja čini da je sve uredu.

Prema Bernštajnu, najlakši način da slomite srce svom partneru jeste da mu kažete: “Nije me briga.”

Psiholog je za magazin “Psychology Today” detaljnije pojasnio svoju teoriju.

– Fraza ‘Nije me briga’ umanjuje važnost osjećanja druge osobe i implicira da su njeni problemi ili emocije nevažni. Ako na taj način prekidate razgovor, vaš partner može doživjeti osjećaj manje vrijednosti i odvojenosti. Ali, ako to osvijestite i usvojite bolje komunikacijske navike, možete izbjeći upadanje u ovaj štetni obrazac – kaže psiholog.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE