Srijeda, 23 Oktobra, 2024

Neradna nedjelja u FBiH: Zakon koji otvara vrata kontroverzama i dijeli javnost

IZVORetto.ba

Danas će zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) glasati o Zakonu o unutrašnjoj trgovini, koji predviđa uvođenje neradne nedjelje za trgovine. Očekuje se da će ovaj zakon dobiti potrebnu većinu na osnovu jučerašnjih rasprava među zastupnicima.

Jedna od najkontroverznijih tačaka ovog zakona svakako je uvođenje neradne nedjelje, koje je izazvalo brojne polemike u javnosti. Prema članu 18. zakona, radno vrijeme trgovina bit će određeno od ponedjeljka do subote, s maksimalnim trajanjem do 90 sati sedmično. Trgovci će sami raspoređivati svoje radno vrijeme, dok će prodajni objekti biti zatvoreni nedjeljom, kao i na dane praznika.

Loša praksa iz susjedstva

Neradna nedjelja, koja je već implementirana u Hrvatskoj, izazvala je negodovanje među dijelom javnosti, te mnogi očekuju njezino poništenje. Prema novom zakonu u FBiH, nedjeljom će moći raditi određeni tipovi trgovina, uključujući cvjećare, pekare, suvenirnice, te objekte koji se bave tradicionalnim i starim obrtima. Također, važno je naglasiti da se zabrana rada nedjeljom ne primjenjuje na prodajne objekte smještene unutar ili u okviru željezničkih i autobuskih stanica, aerodroma, bolnica, hotela, kulturnih i vjerskih objekata, muzeja, parkova prirode, groblja, te specijalizirane prodavnice na grobljima. Izuzeti su i dragstore-i koji rade 24 sata dnevno.

Podijeljena mišljenja i interesne sfere

Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja je da li uvođenje neradne nedjelje predstavlja stvarni interes radnika ili je u pozadini riječ o skrivenim lobističkim interesima. Uzak radni krug isključuje zabranu rada nedjeljom za otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i prodaju vlastitih proizvoda na štandovima ili tržnicama. Također, prodaja putem elektronskih trgovina, automata i u porodničnim poljoprivrednim gazdinstvima neće biti obuhvaćena ovim zakonom.

Zakon je tokom rasprava izazvao žustre diskusije među zastupnicima i analitičarima. Jedan od najistaknutijih kritičara ovog zakona je zastupnik Admir Čavalić iz stranke SBiH. On smatra da se ovim zakonom favoriziraju veliki trgovački lanci koji se suočavaju s nedostatkom radne snage. Čavalić također naglašava da uvođenje neradne nedjelje neće poboljšati radnička prava, jer trgovac može dodijeliti zaposlenike na rad u skladištu, čak i u nedjelju, što ne rješava stvarni problem.

Istraživanje javnog mnijenja

Istraživanje je pokazalo da čak 96 posto ispitanika podržava ideju o uvođenju neradne nedjelje u FBiH, ali je važno napomenuti da se zakon prvenstveno fokusira na radnike u trgovinama, zanemarujući situaciju radnica u pekarama ili benzinskim pumpama, čije je radno vrijeme također neodrživo. Iako se čini da je stav sindikata trgovine u FBiH pozitivan i da radnici podržavaju ovu promjenu, ostaje otvoreno pitanje kako će novi zakon utjecati na širu sliku radnih prava i životnih standarda u ovoj industriji.

U konačnici, uvođenje neradne nedjelje u trgovinama može značiti značajne promjene za radnike, ali i dodatna pitanja o ekonomskoj održivosti i interesima različitih aktera u sektoru trgovine.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE