Utorak, 22 Oktobra, 2024

Iran tvrdi da će održati zajedničke vojne vjezbe sa Saudijskom Arabijom

IZVORetto.ba

Iranski mediji su javili da će Iran i Saudijska Arabija imati zajedničke vojne vježbe u Crvenom moru, što bi bile prve dvije rivalske države na Bliskom istoku.

Saudijske vlasti nisu potvrdile tu informaciju.

Dvije zemlje su dugo predstavljale suprotstavljene tabore u regionu. Međutim, nakon sedam godina prekida diplomatskih odnosa, oni su nastavljeni u martu 2023. godine.

  • Saudijska Arabija je zatražila da organizujemo zajedničke vježbe u Crvenom moru – rekao je komandant iranske mornarice, admiral Šahram Irani, prenijela je lokalna agencija ISNA.

Saudijska Arabija nije odmah potvrdila održavanje manevara sa Iranom.

  • Koordinacija je u toku i delegacije dvije zemlje imat će neophodne konsultacije o tome kako da izvedu vježbu – dodao je Irani, ne iznoseći druge detalje.

Huti, jemenski pobunjenici koje podržava Iran, već mjesecima preuzimaju odgovornost za napade u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Ti pobunjenici gađaju brodove za koje smatraju da su povezani sa Izraelom i da djeluju u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE