Utorak, 22 Oktobra, 2024

Umjetna inteligencija i čovječanstvo: Gdje je BiH u primjeni savremenih tehnologija???

Umjetna inteligencija je postala neizostavan dio našeg društva, a ChatGPT, kao jedan od najnaprednijih sistema, privlači pažnju na globalnom nivou. Piše stihove, odgovara na različita pitanja i objašnjava složene naučne teorije – čini se da ne postoji zadatak koji ne može ispuniti. Iako budućnost već sada izgleda obećavajuće, otvaraju se brojna pitanja o njenim posljedicama i izazovima…

BIHAĆ, 22. oktobra – Ova tehnologija komunicira na ljudski način, ali nije čovjek. Da li su ove mašine svjesne svog postojanja? Da li smo već zakoračili u svijet koji je nekada bio rezervisan samo za naučnu fantastiku? I mi smo isprobali ovu tehniku…..

Pored ovog, primjena umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini posebno se vidi u obrazovnim institucijama. Studenti i učenici sve češće koriste moderne tehnologije kako bi sebi olakšali svakodnevne zadatke, skratili vrijeme i poboljšali rezultate. Međutim, otvara se pitanje koliko je ta tehnologija korisna, a u kojim okolnostima može negativno uticati na njihovu kreativnost i inteligenciju.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE