Utorak, 22 Oktobra, 2024

CIK BiH započinje utvrđivanje izbornih rezultata: Konačna potvrda očekuje se početkom novembra

IZVORetto.ba

Centralna izborna komisija BiH (CIK) ove sedmice započinje proces utvrđivanja izbornih rezultata tamo gdje su ispunjeni uslovi, nakon što istekne rok za žalbe i budu donesene odluke po tim žalbama. Nakon toga će biti omogućeno i potvrđivanje rezultata izbora u Bosni i Hercegovini.

Kada se rezultati utvrde, započinje rok od tri dana za izjašnjavanje CIK-a o eventualnim žalbama, a tek nakon rješavanja tih žalbi mogu se potvrditi rezultati. Potvrđeni rezultati se zatim objavljuju u “Službenom glasniku BiH”, a potom se izdaju uvjerenja o dodjeli mandata.

Iskustva iz prethodnih izbora pokazuju da političke partije i pojedinci najčešće traže ponovno brojanje glasova, iako CIK rijetko to odobrava, već uglavnom potvrđuje rezultate koje je prvobitno utvrdio. Izborni zakon BiH propisuje da se rezultati moraju potvrditi u roku od 30 dana od završetka izbora, a u izuzetnim slučajevima taj rok može biti produžen na 45 dana.

Što se tiče postizbornih rokova, u Republici Srpskoj Zakon o lokalnoj samoupravi nalaže da se prva sjednica novoizabrane skupštine mora sazvati najkasnije 30 dana nakon objave odluke o potvrđivanju rezultata u “Službenom glasniku BiH”. Slična pravila važe i u Federaciji BiH, s tim da svaki kanton ima svoj zakon. Ako CIK ove sedmice započne s utvrđivanjem rezultata, njihovo potvrđivanje moglo bi se očekivati sljedeće sedmice, a početkom novembra i objava u “Službenom glasniku BiH”. Od tog trenutka, u roku od 30 dana mora se sazvati prva sjednica novoizabrane skupštine, koju saziva predsjednik skupštine iz prethodnog saziva, ili, u slučaju njegove nemogućnosti, najstariji odbornik iz prethodnog saziva, a ukoliko se ni to ne dogodi, sjednicu saziva natpolovična većina odbornika novog saziva.

Na prvoj sjednici novoizabrane skupštine, dok ne bude izabran predsjednik, sjednicom predsjedava najstariji odbornik iz novog saziva, uz pomoć dva najmlađa odbornika iz stranaka koje imaju najveći broj mandata.

Gradonačelnici i načelnici opština preuzimaju mandate nešto ranije. Primopredaja dužnosti gradonačelnika i načelnika mora biti obavljena najkasnije osam dana nakon što stupi na snagu rješenje o izboru, imenovanju ili postavljenju. Načelnici koji su obnovili mandate praktično preuzimaju dužnost odmah po prihvatanju certifikata o izboru.

Za ostale funkcionere u jedinicama lokalne samouprave, primopredaja dužnosti obavlja se najkasnije 15 dana od konstituisanja skupštine, koja se smatra konstituisanom onog trenutka kada bude izabran predsjednik skupštine.

U slučaju neizvršavanja primopredaje dužnosti u propisanom roku, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske ima obavezu izdati naredbu da se primopredaja izvrši u roku od 48 časova od dana objave naredbe u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE