Petak, 18 Oktobra, 2024

Amir Kabiri i Yahya Sinwar: Sramna provokacija koja kontaminira tlo Bosne i Hercegovine

IZVORetto.ba

Amir Kabiri, ime koje ne bi smjelo značiti ništa na teritoriji Bosne i Hercegovine, postaje sinonim za provokaciju koja testira granice tolerancije i integriteta zemlje koja se i dalje bori s posljedicama agresije.

Nedavno objavljena poruka Kabirija, u kojoj izriče prijetnju jednom od najkontroverznijih imena globalne terorističke mreže, Yahyi Sinwaru, nije prošla nezapaženo – i ne smije! Njegove riječi – “Jedan, po jedan, sve ćemo ih naći!” – zvuče kao direktni izazov sigurnosti i stabilnosti države koja je već predugo bila poligon za agresore, a sada se suočava s novim prijetnjama.

Kabiri, koji očito nema nikakvu moralnu zadršku u izricanju prijetnji, nije obična osoba. Njegova upletenost u međunarodne terorističke strukture nije skrivena, a njegovo prisustvo u Bosni i Hercegovini nije tek obična činjenica. Ovo je čovjek koji se postavlja kao terorista i provokator, neko ko prkosi zakonima ove zemlje i unosi nemir među građane.

Zatrovani provokator u našem dvorištu

Ova skandalozna objava nije samo plitki politički ili ideološki potez. To je jasna provokacija, svjesno testiranje granica koliko Bosna i Hercegovina može podnijeti prije nego što reagira. Kabiri možda vjeruje da će njegove prijetnje ostati neopažene, da će njegova podrška međunarodnim teroristima proći bez posljedica, ali građani ove zemlje ne smiju zatvarati oči pred ovom prijetnjom.

Bosna i Hercegovina, zemlja koja je prošla kroz razaranje, genocid i ratnu agresiju, ne smije dozvoliti da neko poput Amira Kabirija zagađuje njezino tlo. Njegova podrška nasilnicima poput Yahye Sinwara – vođe terorističke organizacije koja ne preza od ubijanja nevinih ljudi – ne samo da vrijeđa sjećanja na naše žrtve, već prijeti da destabilizuje sigurnosni poredak u zemlji.

Image

Kabiri nije samo problem – on je prijetnja

Jasno je da ovakve objave nisu izolovane ili slučajne. One su dio šireg narativa koji pokušava destabilizirati ne samo BiH, nego i širi region. Kabiri nije običan provokator; on je direktna prijetnja sigurnosti i stabilnosti. Njegovo prisustvo ovdje pokazuje koliko su opasne globalne igre moći i koliko brzo mogu stići do praga naših vrata.

Šta je sljedeće? Hoće li Kabiri nastaviti podržavati terorističke vođe otvoreno iz srca naše zemlje? Da li će institucije Bosne i Hercegovine ostati nijeme pred činjenicom da je čovjek poput Kabirija uopšte prisutan u ovoj državi, a kamoli da se slobodno kreće i širi svoje opasne poruke?

Bosna i Hercegovina je već prošla kroz pakao, i građani ove zemlje ne smiju dozvoliti da im Amir Kabiri, osoba koja očigledno ne dijeli njihove vrijednosti, truje domovinu. On nije samo prijetnja – on je simbol terora i agresije koja je i dalje prisutna na globalnom nivou, a sada prijeti da uzme korijen i ovdje.

Ova osoba nema šta tražiti u BiH. Njegove skandalozne poruke i otvorene prijetnje moraju naići na brzu reakciju – pravosudnu i političku. Amir Kabiri mora biti protjeran iz Bosne i Hercegovine bez oklijevanja. Državne institucije, naročito one zadužene za sigurnost, imaju moralnu i zakonsku obavezu da reagiraju i zaštite građane ove zemlje od ovakvih pojedinaca.

Ovaj slučaj nije samo izolovan incident, već ozbiljan test za BiH kao državu. Da li ćemo dozvoliti da se provokatori poput Kabirija slobodno kreću i kontaminiraju našu domovinu, ili ćemo poslati jasnu poruku da Bosna i Hercegovina ne tolerira teroriste, agresore i njihove simpatizere?

Vrijeme je da institucije ove zemlje, ali i svi njeni građani, stanu u odbranu onoga što je sveto – mira i sigurnosti u zemlji koja je previše propatila da bi dozvolila ovakve provokacije.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE