Nedjelja, 13 Oktobra, 2024

Rast bh. farmaceutskog tržišta: Strani proizvođači dominiraju, domaći bilježe značajan napredak

IZVORetto.ba

Tržište lijekova u Bosni i Hercegovini u 2023. godini doživjelo je značajan rast, pri čemu dominaciju i dalje drže strani proizvođači, dok se među vodećim veleprometnicima ističu domaće kompanije, piše etto.ba

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ukupni promet lijekova sa dozvolom za promet u 2023. godini iznosio je impresivnih 961 milion KM. U poređenju s 2022. godinom, kada je promet bio 890,9 miliona KM, zabilježen je rast od 7,8%, odnosno povećanje od 70,1 milion KM.

Struktura tržišta: Dominacija stranih proizvođača

Tržište lijekova u BiH u 2023. godini i dalje je bilo pod izrazitom dominacijom stranih proizvođača, koji su ostvarili ukupan promet od 795,4 miliona KM, što im daje tržišni udio od čak 82,8%. U poređenju s prethodnom godinom, strani proizvođači su zabilježili rast u prometu od 5,5%. Domaći proizvođači, iako s manjim udjelom, ostvarili su značajan rast. Njihov promet u 2023. godini iznosio je 165,8 miliona KM, što čini 17,2% tržišta. U poređenju sa 2022. godinom, kada je njihov udio iznosio 16%, domaći proizvođači su ostvarili rast tržišnog učešća od 1,2%, uz porast prometa za 23 miliona KM, što predstavlja povećanje od čak 16%.

Bosanskohercegovačko tržište trenutno broji ukupno 218 proizvođača lijekova, od čega samo devet dolazi iz domaćeg sektora. Ova disproporcija jasno oslikava dominaciju stranih farmaceutskih kompanija, ali istovremeno pokazuje da domaći proizvođači bilježe postupan, ali značajan napredak u povećanju svog tržišnog udjela.

Top proizvođači lijekova: Liderstvo stranih kompanija

Među pojedinačnim proizvođačima, prvo mjesto na tržištu lijekova u BiH u 2023. godini zadržala je švicarska kompanija F. Hoffmann – La Roche Ltd. Ova multinacionalna farmaceutska kompanija ostvarila je promet od 79,8 miliona KM, što predstavlja blagi rast u odnosu na 2022. godinu kada je njen promet iznosio 78,3 miliona KM. S tržišnim udjelom od 8,3%, F. Hoffmann – La Roche Ltd zadržava dominantnu poziciju i već nekoliko godina predvodi tržište u BiH.

Na drugoj poziciji nalazi se najveći domaći proizvođač – Bosnalijek. Ova sarajevska kompanija ostvarila je promet od 63,2 miliona KM, što je značajan porast u odnosu na 57 miliona KM iz prethodne godine. Sa tržišnim udjelom od 6,6%, Bosnalijek je potvrdio svoju poziciju najjačeg domaćeg igrača na farmaceutskom tržištu.

Na treću poziciju probila se švicarska farmaceutska firma Novartis Pharma, koja je u 2023. godini ostvarila promet od 58,1 milion KM. U poređenju sa 2022. godinom, kada je njen promet iznosio 50,1 milion KM, Novartis Pharma je ostvarila rast od 8 miliona KM, čime je dostigla tržišni udio od 6,0%. Ovaj rast omogućio je Novartis Pharmi da preuzme treću poziciju, potisnuvši slovensku kompaniju Krku Novo Mesto.

Krka Novo Mesto, koja je prošle godine bila treća, sada je pala na peto mjesto. Iako je ostvarila blagi rast prometa sa 50,2 miliona KM na 51,1 milion KM, njen tržišni udio je sada 5,3%. Krku je pretekao Hemofarm Banjaluka, koji je sa prometom od 56,3 miliona KM i tržišnim učešćem od 5,8% zauzeo četvrtu poziciju na tržištu.

Pozicije domaćih proizvođača: Rast Farmavite i stabilnost ZADA-e

Među domaćim proizvođačima, pored Bosnalijeka, na tržištu se ističe i Farmavita iz Vogošće, koja se plasirala na osmo mjesto s prometom od 33,6 miliona KM. U poređenju s prošlom godinom, kada je ostvarila promet od 29,9 miliona KM, Farmavita je zabilježila rast od 3,7 miliona KM, što je povećanje od 12,3%. Ovaj rast omogućio je Farmaviti da skoči za dvije pozicije na listi najvećih proizvođača lijekova u BiH.

ZADA Pharmaceuticals d.o.o. iz Lukavca, iako nije ostvarila veliki rast, zadržala je stabilnu poziciju. Ova kompanija se nalazi na 37. mjestu sa prometom od 5,75 miliona KM, što je povećanje u odnosu na 2022. godinu kada je promet iznosio 4,48 miliona KM. ZADA je time ostvarila rast prometa od 1,27 miliona KM, ali je njen tržišni udio i dalje relativno skroman, iznoseći 0,6%.

AMSAL Pharmaceuticals iz Vogošće, koja je prošle godine zauzimala 39. mjesto, u 2023. godini je pala na 44. mjesto, sa ostvarenim prometom od 3,53 miliona KM. To je pad u odnosu na prošlogodišnjih 3,82 miliona KM, što ukazuje na blagi pad tržišnog učešća, koje sada iznosi 0,37%.

Među preostalim domaćim proizvođačima, vrijedi izdvojiti Natura Pharm iz Širokog Brijega, koja je u 2023. godini pala za jedno mjesto i sada zauzima 85. poziciju sa prometom od 1 milion KM, dok Pharmamed iz Travnika, koji je na 155. mjestu, bilježi blagi rast u prometu sa 159,4 hiljade KM u 2022. na 250,8 hiljada KM u 2023. godini. Nova domaća firma na listi proizvođača je TGT a.d. iz Laktaša, koja je ostvarila promet od 206,3 hiljade KM.

Veleprometnici: Dominacija Hercegovinalijeka

Na bosanskohercegovačkom tržištu djeluje 44 veleprometnika lijekova, od kojih su 34 dostavila podatke za 2023. godinu. Vodeću poziciju među veletrgovcima zadržao je Hercegovinalijek iz Mostara, sa ostvarenim prometom od 162,7 miliona KM. Ova kompanija je u 2022. godini imala promet od 139,9 miliona KM, što znači da je zabilježila rast od 22,8 miliona KM, odnosno 16,3%.

Na drugom mjestu nalazi se PHOENIX d.o.o. iz Bijeljine, sa prometom od 115,2 miliona KM, što je povećanje u odnosu na 2022. godinu kada je promet iznosio 108,6 miliona KM. PTD MGM Farm iz Kaknja zauzima treću poziciju sa prometom od 99,8 miliona KM, što je rast u odnosu na 92,6 miliona KM iz prethodne godine.

Roche d.o.o., bosanskohercegovačka podružnica švicarskog farmaceutskog giganta F. Hoffmann – La Roche Ltd, ostvarila je promet od 79,7 miliona KM i zauzima četvrto mjesto, dok Interpromet d.o.o. iz Novog Grada, sa ostvarenih 76,5 miliona KM, zatvara listu top 5 veleprometnika.

Od šestog do desetog mjesta nalaze se domaći veletrgovci: Unifarm d.o.o. Lukavac, Farmacija 2011 d.o.o. iz Bihaća, Glosarij CD d.o.o. iz Sarajeva, Farmavita d.o.o. iz Vogošće i Hemofarm iz Banje Luke, koji ostvaruju značajan promet i nastavljaju bilježiti rast u poslovanju.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE