Četvrtak, 10 Oktobra, 2024

Uskoro putno povezivanje Sarajeva i Mostara: Uporedo će se sanirati i ceste i pruga

IZVORetto.ba

Posljedice poplava još se saniraju. Spasioci i bageri su i dalje na terenu, put je očišćen, ali nije otvoren. Željeznice bilježe ogromne gubitke

Prema službenim podacima, dosad su na području Jablanice i Konjica pronađena tijela 19 žrtava razornih poplava. U Konjicu se traga za dvije prijavljene nestale osobe, a u Jablanici za njih četvero. Od 19 poginulih, jedno tijelo još nije identifikovano. Opštinski štab Civilne zaštite Jablanica održao je sjednicu i zaključio da potraga za nestalim, čišćenje terena i osposobljavanje putne komunikacije, elektro i vodoopskrba ostaju prioriteti.

Predstavnici Željeznica Federacije razgovarali su sa predstavnicima VTKFBiH, a zaključeno je da se uporedo sa cestama popravlja i pruga. Očekuje se da radovi počnu tokom naredne sedmice. Da bi se umanjili gubici preduzeća, potrebna sirovina za rad fabrika i roba dolaziće sa sjeverne strane, preko Rumunije. To je potvrdio direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić.

Džafić se potom sastao s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, direktorom Cesta FBiH Ljubom Pravdićem, te izvršnim direktorom Autocesta FBiH Asmirom Dževlanom. Svi su Nikšića informisali o aktivnostima u vezi sa normalizacijom saobraćaja na magistralnim cestama i željeznici. Predstavljen je i plan integralnog rješavanja pitanja cestovnog i željezničkog saobraćaja na području Jablanice

Stanje na poplavljenim područjima u Jablanici i Konjicu i dalje je teško, spasioci danonoćno tragaju za nestalim osobama, a preksinoć su izvršeni evakuacija i zbrinjavanje stanovništva s ugroženih područja. Sva teška mehanizacija usmjerena je na čišćenje lokalnih cesta. Probijaju se nanosi na cestama, dok istovremeno traju popravci na vodovodnoj, elektro i telefonskoj mreži. Redovno se vrši distribucija lijekova, hrane, odjeće, higijene i svih drugih potrepština ugroženom stanovništvu. Tokom noći 330 stanovnika evakuirano je u sportsku dvoranu, privatni objekt Grabovac, starački dom, dok je ostalo stanovništvo smješteno kod rodbine, prijatelja i poznanika.

Interventna sanacija

Putne komunikacije u općini Jablanica prema nekim naseljenim mjestima su u prekidu, kao i sa susjednim općinama, radi se na čišćenju puteva. Snabdijevanje električnom energijom pojedinih područja općine još je u prekidu. Ni mobilna i fiksna telefonija na nekim mjestima još ne rade.

Službe nadležne za cestovni promet i dalje rade na području Drežnice, gdje su cestovni pravci pročišćeni osim na dijelu ceste prema Divi Grabovici. Snabdijevanje električnom energijom i telefonskim vezama je uredno. Voda i dalje nije za konzumaciju.

Nevjerovatne količine, otpada, mulja, ostataka kuća i predmeta iz njih nakon velikih padavina, poplava i klizišta skupljaju se pred hidroelektranama Grabovica i Jablanica.

Tim Federalnog vodnog inspektorata obišao je teren, kako je saopšteno, “sa posebnim osvrtom na čišćenje nanosa i ugroženost akumulacija u dolini Neretve”.

“Tom prilikom su s mobilnim timom Elektroprivrede BiH obišli akumulacije i konstatirali da se sav plutajući otpad sakuplja uz branu na HE Grabovica i HE Jablanica, te da Elektroprivreda BiH ima ugovor s ovlaštenom firmom o uklanjanju ove vrste otpada. Aktivnost prikupljanja plutajućeg otpada će se nastaviti, a trenutno nisu evidentirane posljedice po hidroelektrane”, navodi se u saopštenju Federalnog vodnog inspektorata.

Željeznička i putna komunikacija na jugu BiH je ekonomska žila kucavica. Povezuje BiH sa Evropom i svijetom preko Luke Ploče. Željeznice Federacije BiH iz Ploča snabdijevaju Cementaru u Kaknju, Željezaru u Zenici, a transportuju i ugalj preko BiH za Srbiju. Cisternama se prevozi i nafta prema Sarajevu i drugim dijelovima zemlje, te šećer, betonski i drugi proizvodi.

Željeznički saobraćaj prekinut je kod Jablanice u dužini od 17 kilometara, a na nekim dijelovima pruga visi u zraku nakon što je klizište odnijelo cijeli nasip na koji su šine bile položene. Još nema ni naznaka kada bi saobraćaj ponovo mogao biti uspostavljen. Radnici Željeznica intenzivno rade na raščišćavanju pružnog pravca.

Oružane snage BiH na terenu imaju oko dvije stotine pripadnika koji aktivno rade na uklanjanju posljedica katastrofe

Završene su aktivnosti na interventnoj sanaciji magistralne ceste M-17, ali zbog potrage za nestalim, te iz sigurnosnih razloga, cesta još nije puštena u promet, potvrdila je federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

  • Magistralna cesta M-17 na dionici Jablanica – Grabovica je osposobljena za dvosmjerni promet, uz ograničenje brzine, mjestimičnu regulaciju prometa signalizacijom, a sve zbog sigurnosnih razloga. Ovim je završena faza interventne sanacije magistralne ceste M-17, te zahvaljujemo svim izvođačima radova koji su u protekla četiri dana uložili nadljudske napore kako bi osigurali putnu komunikaciju, rekla je ministrica Katić.

Planirano je integralno rješavanje problema, što podrazumijeva koordinisani rad na obnovi i cestovne i željezničke infrastrukture. Najveća oštećenja pruge i pružnih postrojenja zabilježena su na dionici Ostrožac – Grabovica, u dužini od 17 kilometara, zbog kojih je obustavljen kompletan putnički i teretni saobraćaj na pruzi Sarajevo – Čapljina – Sarajevo. Najkritičnije tačke uništenja pruge su na lokalitetu Donja Jablanica, odnosno Komadinovo vrelo, gdje je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku.

Federalni premijer Nermin Nikšić je naveo da se zbog vanrednog stanja pruga može ranije obnoviti. Njegova procjena je da će za obnovu trebati tri do četiri mjeseca.

  • Insistiram da se radi 24 sata, da se taj rok što je moguće više skrati i zbog činjenice da je Javno preduzeće Željeznica FBiH u vlasništvu Vlade Federacije. Kao što su nas informirali, oni imaju oko 270 hiljada KM dnevno gubitak zbog toga što ne rade, a to je gubitak Željeznica. Jako se to reflektira i na kompletnu privredu Federacije BiH, jer sva roba iz Ploča transportirana je željeznicom prema velikim kompanijama u zemlji, istakao je Nikšić.

Pomoć Evrope

I Evropski parlament raspravlja o poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, dok Evropska unija već pruža značajnu pomoć putem Mehanizma civilne zaštite. Evropska parlamentarka Željana Zovko obratila se juče kolegama parlamentarcima i apelovala da se aktivira Evropski fond solidarnosti za BiH. Novoimenovani šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca putem društvenih mreža je prije nekoliko dana kazao da je Evropska unija spremna pomoći BiH usljed katastrofalnih poplava koje su pogodile dijelove naše zemlje.

“Pozivam na aktiviranje Evropskog fonda solidarnosti koji je, osim za države članice, već korišten za zemlje kandidatkinje i na pružanje dugoročne finansijske podrške preusmjeravanjem sredstava iz IPA III fonda. BiH mora imati pristup ovim sredstvima, kako bi se omogućila brza reakcija obnove infrastrukture i pomoć najugroženijima”, kazala je Zovko.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE