Četvrtak, 10 Oktobra, 2024

Zelenski danas stiže u Dubrovnik na samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa

IZVORetto.ba

U Dubrovniku se danas održava značajan samit između Ukrajine i Jugoistočne Evrope, na kojem se očekuje dolazak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Uoči ovog događaja, gradske vlasti poduzele su mjere sigurnosti i logistike koje su značajno utjecale na svakodnevni život građana.

Sva parkirna mjesta u okolini historijske jezgre Dubrovnika su zatvorena, a čistači su u punom radnom jeku. Mihaela Mikulandra, direktorica Čistoće, ističe da su od ponedjeljka započeli s uklanjanjem smeća s odlagališta te da će u utorak nastaviti s radom. “Tokom noći ćemo ukloniti i ostale spremnike i košarice. U četvrtak, tokom jutarnjih sati, svi spremnici bit će vraćeni”, dodaje Mikulandra.

Osim što će brod za Lokrum u srijedu privremeno prestati s plovidbom, grad će biti pod posebnim režimom prometa. Gradonačelnik Mato Franković naglašava da će otežano prometovanje trajati manje od 24 sata, što je olakšavajuća okolnost za građane.

Dodatno, dvije srednje škole u gradu, Gimnazija i Turistička i ugostiteljska škola, neće imati nastavu u srijedu. Antun Perušina, direktor Turističke i ugostiteljske škole, ističe da se radi o značajnom broju učenika – oko 580 u njihovoj školi i dodatnih 500 u gimnaziji, što čini veliki broj mladih koji neće biti u učionicama.

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju na to da dolazak uglednog gosta nosi stalnu prijetnju. Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost, navodi da su poduzete sve moguće mjere zaštite, uključujući kontrolu prometa, nadzor hrane i pića, kao i mjere protiv dronova. “Sve mjere koje možemo zamisliti, pogotovo u današnje vrijeme gdje su aktualni dronovi, pa antidronovi, snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica i avijacija, svi su u pripravnosti. Pretpostavljam da bi moglo biti angažirano oko 1500 ljudi, ali to je vrlo gruba procjena”, ističe Marjanović.

Ove mjere dolaze u vrijeme kada Dubrovnik i dalje uživa u turističkoj sezoni, s oko 14.000 gostiju trenutno u gradu. Međutim, neki Dubrovčani izražavaju nezadovoljstvo zbog strogih sigurnosnih mjera i logističkih promjena. “Sezona još nije gotova, i takvo hvalisanje s ljepotama Hrvatske može se napraviti na nekim drugim mjestima”, požalio se jedan od lokalnih stanovnika, ukazujući na frustracije koje osjećaju zbog utjecaja samita na njihov svakodnevni život.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE