Utorak, 1 Oktobra, 2024

Index u rukama: U amfiteatru Fakulteta zdravstvenih studija danas upriličen svečani prijem za 70 studenata

spot_imgspot_img

Nova akademska godina započela je danas. Univerziteti u BiH svake godine upišu značajno manji broj studenata pa prema statističkim podacima u zadnjoj deceniji naša država ima za 44.000 manje mladih koji se odabrali sticanje akademskog zvanja. Po broju upisanih rekordna godina bila je 2010/2011 kada je u BiH bilo upisano preko 120.000 mladih, dok je 2023. taj broj iznosio 77.000. Tom smanjenju svakako je doprinijela mobilnost, pa iako država nema egzaktne podatke procjenjuje se da je preko 15 000 studenata izabralo fakultete u zemljama EU ili drugim zemljama. Za one koji su se ipak odlučili školovati u svojoj zemlji i bliže kući, te su izabrali Univerzitet u Bihaću, danas je upriličen svečani prijem.

BIHAĆ, 01. oktobra – U amfiteatru Fakulteta zdravstvenih studija danas je upriličen svečani prijem za 70 studenata koji su za svoje buduće zanimanje izabrali smjer sestrinstva, fizikalne terapije i sanitarnog inžinjeringa na ovom fakultetu. Oni su danas uz riječi dobrodošlice dobili i svoje indekse. Lejla Mešić je završila Medicinsku školu u Bihaću kao i Jasmin Imširević koji je ipak odabrao smjer sanitarnog inženjerstva. Kako su nam kazali, smatraju da će put kojim su krenuli biti zanimljiv i uspješan. Uz ministra obrazovanja USK-a Denisa Osmankića novoj generaciji studenata ostvarenje njihovih snova i fundusa znanja poželio je i dekan ovog fakulteta Ekrem Pehlić.

Biotehnički fakultet za razliku od ovog ima značajno manji broj studenata, li ono što ohrabruje jeste da je broj onih koji su ga izabrali veći u odnosu na ranije godine. Tome je sigurno doprinijelo i pokretanje vanrednog studija na Poljoprivrednom odsjeku za koje se već prijavilo više kandidata. U tom pogledu, smatra dekan Husein Vilić, u odnosu na neke ranije godine sad je daleko bolja situacija i manji broj studenata koji odlaze studirati na drugim ustanovama ovog ranga.

Ono što je ohrabrujuće jeste prijava studneta za drugi ciklus studija na Biotehnički fakultet gdje se do sad prijavilo 15 kandidata i to za 3 smjera, Održivi sistemi proizvodnje hrane, Nutricionizam te Šumarstvo. Kako je rok za prijavu produžen do kraja oktobra očekuju da će ovaj broj biti i veći.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE