Utorak, 1 Oktobra, 2024

Služba za zapošljavanje USK: Održan sastanak sa članovima Udruženja porodica šehida i poginulih boraca USK-a

spot_imgspot_img

Zahvaljujući kantonalnom Ministarstvu za pitanja boraca i RVI, Služba za zapošljavanje USK-a, će u narednih godinu dana realizirati Projekt sufinanciranja, zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca. U ove svrhe, resorno ministarstvo izdvojilo je 400. 000,00 maraka, a Federalni zavod za zapošljavanje dodatnih 200.000,00 maraka. Javni poziv zainteresiranima biti će objavljen u narednih mjesec dana…

BIHAĆ, 01. oktobra – Kako bi svi bili podrobno upoznati s ovim projektom, u prostorijama Službe za zapošljavanje USK, održan je sastanak sa članovima kantonalnog Udruženja porodica šehida i poginulih boraca. Iako je kažu, prilično kasno došao, projekt je zdušno prihvaćen i pozdravljen. Koliko je nezbrinute djece porodica šehida i poginulih boraca teško je reći, jer niko ne vodi evidenciju o tome, niti se iko od njih javlja Udruženju, nakon završenog školovanja. Stoga je ovo idealna prilika da regulišu svoj radno-pravni status.

Osnovni kriterij za prijavu na javni poziv je da osoba pripada spomenutoj populaciji, dok oni koji su, sticajem okolnosti, zasnovali radni odnos sa srednjom stručnom spremom, a imaju fakultet i žele napredovati, moraju se dan prije potpisivanja ugovora sa poslodavcem, upisati na evidenciju Službe za zapošljavanje.

Sredstvima od ukupno 600 000 maraka, radno mjesto trebalo bi dobiti do 60 osoba, a zavisno o tome da li se radi o vlastitom obrtu ili pronalasku poslodavca.

Ovaj projekt nije slučajno došao na dnevni red, kaže nam resorni ministar Almir Tutić. Dogovor je to osoba, koje i same znaju veličinu ratnih heroja i njihove borbe za slobodu. Na mjestu direktora Službe trenutno je sin ratnog heroja 502. brigade, Hazima Toromanovića. Većina danas prisutnih tvrde, da za ovakav projekt nikada nije kasno, jer ga koristiti mogu i oni koji možda nisu zadovoljni sadašnjim namještenjem. Najbitnije od svega je to što su, zahvaljujući zakonskim odredbama iz 2019. godine, u ove aktivnosti uključene sve institucije i javne ustanove.

Zeleno svjetlo projektu dala je i Vlada USK, kao pokretač svih novih ideja na ovim prostorima, dodaje ministar Tutić. Osnovna misao je zadržati ove osobe u radnom odnosu i nakon isteka , projektom zagarantovanih 12 mjeseci. Projekt bi se trebao proširiti i na ostale boračke kategorije, odnosno korisnike zagarantovanih prava i njihovu djecu. Uzme li se u obzir činjenica da je prema evidenciji, u USK, nezaposleno 26. 900 osoba, može se zaključiti da svaki, a naročito ovakav projekt ima ogroman značaj. Bitnija je činjenica, da uprkos protoku vremena, sjećanje na šehide traje i kroz njihovu djecu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE