Utorak, 1 Oktobra, 2024

Aktuelno: Iranska revolucionarna garda objavila da je ispalila desetine raketa na Izrael, Bliski istok pred ratom…

spot_imgspot_img

U saopštenju Revolucionarne garde navodi se da je ispaljeno desetine projektila na Izrael koji je, kako se dodaje, ciljao na nacionalnu sigurnost Irana…

TEHERAN, 01.oktobra – Iranska revolucionarna garda objavila je da je desetinama balističkih projektila pokrenula napad na Izrael, javlja Anadolu.

U saopštenju Revolucionarne garde navodi se da je ispaljeno desetine projektila na Izrael koji je, kako se dodaje, ciljao na nacionalnu sigurnost Irana.

Kako se navodi, napad je izveden kao odgovor na izraelske napade u kojima su ubijeni lider Hamasa Ismail Haniyeh, lider Hezbollaha Hassan Nasrallah i iranski general Abbas Nilforoushan.

Iranska revolucionarna garda je poručila da će Izrael dobiti “destruktivan odgovor” ako vojno odgovori na ovaj napad.

Irak zatvorio zračni prostor nakon što je Iran lansirao rakete na Izrael

– Irački ministar saobraćaja Rezzak al-Sadavi kazao je za državnu agenciju INA da je zatvoren zračni prostor

BAGDAD, 01. oktobra – Iračke vlasti su objavile da je zatvoren zračni prostor te zemlje nakon što je Iran lansirao rakete prema Izraelu, prenosi Anadolu.

Irački ministar saobraćaja Rezzak al-Sadavi kazao je za državnu agenciju INA da je zatvoren zračni prostor.

“Zatvorili smo zračni prostor kako bismo garantovali sigurnost vazdušnog saobraćaja i aviona koji prolaze kroz Irak”, rekao je Sadavi.

Irački ministar je naveo i da su privremeno obustavili letove na svim aerodromima u zemlji.

Iranska revolucionarna garda objavila je da je pokrenula raketni napad na Izrael, a na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se tvrdi da su neki projektili prošli iznad Iraka.

Jordan privremeno zatvorio zračni prostor

– Kako navodi jordanska agencija PETRA, predsjednik Uprave za civilno zrakoplovstvo Haitham Misto rekao je da su odlučili da zatvore zračni prostor zbog napetosti u regionu

ISTANBUL,01.oktobra – Jordan je objavio da je privremeno zatvorio zračni prostor za letove, prenosi Anadolu.

Kako navodi jordanska agencija PETRA, predsjednik Uprave za civilno zrakoplovstvo Haitham Misto rekao je da su odlučili da zatvore zračni prostor zbog napetosti u regionu.

Dodao je da je zračni prostor privremeno zatvoren za sve letove.

Istakao je da će odluka biti razmotrena u skladu sa dešavanjima i da će putnicima i nadležnim institucijama biti dostavljene potrebne informacije.

U saopštenju se navodi da je na stotine projektila ispaljeno iz Irana prema Izraelu te su građani pozvani da ostanu u kućama radi sigurnosti.

Biden naredio američkoj vojsci da obara iranske rakete ispaljene na Izrael

– Biden i potpredsjednica Kamala Harris “prate iranski napad na Izrael iz Bijele kuće i redovno primaju ažurirane informacije od svog tima za nacionalnu sigurnost”, navodi se u saopćenju Bijele kuće

WASHINGTON, 01.oktobra – Američki predsjednik Joe Biden naredio je američkoj vojsci da obara iranske balističke rakete usmjerene na Izrael, saopštila je Bijela kuća nakon što je Iran ispalio na desetine raketa na Izrael, javlja Anadolu.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris “prate iranski napad na Izrael iz Bijele kuće i redovno primaju ažurirane informacije od svog tima za nacionalnu sigurnost”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

“Predsjednik Biden je uputio američku vojsku da pomogne odbrani Izraela od iranskih napada i obori projektile koji ciljaju Izrael”, dodaje se.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE