Petak, 27 Septembra, 2024

Cijena kafe u BiH raste: Pola kilograma uskoro i do 11,5 maraka

IZVORetto.ba
spot_imgspot_img

Zbog rasta cijene sirove kafe na svjetskim berzama i manjka u ponudi, Bosna i Hercegovina se suočava s očekivanim poskupljenjem ovog omiljenog napitka.

Prema procjenama, cijena pola kilograma kafe u oktobru će dostići između 11 i 11,5 maraka, što je posljedica globalnih tržišnih kretanja i nepovoljnih vremenskih uslova, posebno suša koje su pogodile Brazil, jednog od najvećih proizvođača kafe.

Cijena sirove kafe na svjetskim tržištima bilježi kontinuirani rast, a tona trenutno košta 5.000 dolara. Manjak sirove kafe usljed suša dodatno je destabilizovao ponudu, što dovodi do povećanja cijena, a procjene su da bi situacija mogla eskalirati u narednim mjesecima.

Očekuje se da će domaće tržište ubrzo osjetiti posljedice ovih promjena, pa će polovina kilograma kafe dostići cijenu do 11,5 maraka, zavisno od proizvođača. Iako je ovaj skok cijena značajan, mnogi smatraju da bh. građani neće odustati od svakodnevne konzumacije kafe, unatoč višim troškovima.

Pandemija, geopolitička previranja i aktuelni ratovi dodatno su pogoršali situaciju na globalnom tržištu kafe, uzrokujući poremećaje u lancima snabdijevanja, rast transportnih troškova i smanjenje radne snage u ključnim fazama proizvodnje. Sve ovo je dovelo do drastičnog povećanja cijena sirove kafe.

Prema procjenama, trenutna cijena od 11 do 11,5 maraka za pola kilograma kafe samo je početak, a očekuje se daljnji rast ukoliko se ne stabilizuju vremenski uslovi i globalni lanci snabdijevanja.

Iako se u sektoru ugostiteljstva, barem do proljeća, ne očekuje rast cijena kafe, povećanje cijena na maloprodajnom tržištu neizbježno je. Međunarodna organizacija za kafu nedavno je objavila da su cijene dostigle najviši nivo u posljednjih 13 godina, a prognoze ne predviđaju poboljšanje u skorije vrijeme.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE