Četvrtak, 26 Septembra, 2024

Udruženje ‘Glas žene’ očekuje podršku federalnih zastupnika upućenoj Inicijativi uvrštavanja femicida u Krivični zakon FBiH

spot_imgspot_img

Troje kantonalnih predstavnika u zakonodavnim institucijama danas su na sastanku Udruženja ‘Glas žene’ i dali podršku inicijativi uvrštavanja femicida u Krivični zakon FBiH. Nevladine organizacije nakon informacija ministra pravde Škobića da se to ovim izmjenama neće desiti kreirale su peticiju za građane BiH…

BIHAĆ, 25. septembra – Nacrt izmjena Krivičnog zakona FBiH je po riječima Federalnog ministra Vedrana Škobića, spreman i konačan, te upućen Ministarstvu finansija i zakonodavnom Uredu za usklađivanje sa EU direktivama. Ministar Škobić se nada da će u najskorije vrijeme ovaj dokument biti upućen i usvojen od strane Vlade FBiH, a zatim i upućen u dalju zakonodavnu proceduru. U izjavi za Federalnu novinsku agenciju ministar se referirao se na visinu određenih propisanih krivičnih djela. Tendencija je ka pooštravanju, dodao je i da donja granica konkretnog krivičnog djela „Bludne radnje“ sa 6 mjeseci biti će podignuta na godinu dana zatvora. U cilju zaštite djece i obitelji biti će uvrštena nova krivična djela. U izjavi za Federalnu novinsku agenciju ministar Škobić nije spominjao uvođenje femicida u izmjene krivičnog zakona, usprkos pritisku javnosti u nevladinih organizacija.

Iz Udruženja „Glas žene“ Bihać kažu da je to moralno pitanje i svrha kampanje „Nećemo umirati u tišini“. Programska menadžerica Nejra Raković uz ostalo kaže kako se radi o društvenom problemu i nastojanju da se pravno zaštiti žena od femicida, što je urađeno u zakonodavstvu brojnih evropskih zemalja.

Usvojile su ga Kipar, Španija, Hrvatske i druge zemlje, te Raković još jednom naglašava da je to pitanje volje Ministarstva pravde i federalnih parlamentaraca. Sudeći po današnjem sastanku političari u Unsko-sanskom kantonu polovično shvataju ovaj problem.

Ovom sastanku prisustvovala je opoziciona federalna zastupnica Bisenija Mušedinović, te delegati Emir Dautović i Tanja Šantić. Oni su pružili podršku radu Udruženja i nastavit će pratiti, ali i raditi u interesu usvajanja ove inicijative.

Cilj sastanka održanog u Bihaću je dodatno informisanje i savjetovanje federalnih zastupnika i delegata u Domu naroda o problemu femicida. Također, građani i političari imaju mogućnost učestvovanju potpisivanje peticije u sklopu projekta „Za kvalitetniju zaštitu od nasilja žena u Federaciji“ sve sa ciljem uvrštavanja femicida, bosanskohercegovačkog društvenog problema, u Krivični zakon FBiH.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE