Srijeda, 25 Septembra, 2024

Jasan stav Erdogana: Hamas nisu teroriste već grupa otpora koja brani svoju zemlju

IZVORetto.ba
spot_imgspot_img

U dijelu intervjua koji se odnosi na Ukrajinu, odgovarajući na pitanje kako Ankara gleda na članstvo Ukrajine u NATO-u, Erdogan je rekao da će razmotriti korake svih zemalja NATO-a po tom pitanju.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan, u intervjuu za američki “NBC News”, rekao je da ne smatra Hamas terorističkom organizacijom već grupom otpora koja brani svoju zemlju, prenosi Anadolu.

Erdogan, koji je boravio u New Yorku na 79. Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN), dao je intervju Keiru Simmonsu s američkog kanala NBC News.

Turski predsjednik je govorio o izraelskim masakrima u Gazi i odgovorio na pitanje o odnosu Turkiye s Hamasom.

“Mi smo protiv terorista. Ali ja sam jedan od vođa koji dobro poznaje Hamas. Nikada nisam nazvao Hamas terorističkom organizacijom. I trenutno ne smatram Hamas terorističkom organizacijom. Zato što je Hamas grupa otpora koja nastoji zaštititi svoju zemlju. Stoga, kako takvu grupu otpora mogu nazvati terorističkom organizacijom?”, poručio je Erdogan.

Odgovarajući na pitanje o tome šta se dogodilo 7. oktobra, Erdogan je naglasio da se ne smije zaboraviti bol koju je pretrpio palestinski narod prije ovog procesa.

“Od 1947. godine do danas Palestina je došla gubeći i gubeći svoju teritoriju. Kad pogledamo iza kulisa, nažalost, moramo dobro poznavati razloge koji su pripremili ovakve uvjete za 7. oktobra. Potrebno ih je dobro razumjeti. A, kada ispitamo koliko je Palestinaca ubijeno iza paravana, ima jednu potpuno drugačiju sliku”, pojasnio je Erdogan.

U dijelu intervjua koji se odnosi na Ukrajinu, odgovarajući na pitanje kako Ankara gleda na članstvo Ukrajine u NATO-u, Erdogan je rekao da će razmotriti korake svih zemalja NATO-a po tom pitanju.

“Amerika uopće ne želi da Ukrajina postane članica NATO-a. Mnoge zemlje NATO-a ne žele da Ukrajina postane članica NATO-a. Moramo donijeti odluku uvidjevši ove činjenice”, kazao je Erdogan.

Navodeći da je pitanje članstva Ukrajine u NATO-u pitanje o kojem treba detaljno odlučiti, Erdogan je nastavio:

“Kada odlučujemo o tim pitanjima, naravno uvažavamo stavove svih članica NATO-a i u skladu s tim donosimo odluke. Za sada je stav svih zemalja NATO-a onakav kakav jeste. Mi ćemo konačnu odluku donijeti prateći razvoj događaja. Ove se odluke ne donose s uzbuđenjem.”

Erdogan je na pitanje Simmonsa ”Jeste li odlučili o ovom pitanju?”, odgovorio:

“Ne.”

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE