Utorak, 24 Septembra, 2024

Bivši igrač Dinama na samrti, ali smogao je snage da ispriča istinu: “Zdravko Mamić mi je…”

IZVORetto.ba
spot_imgspot_img

Nekadašnji golman Dinamo Zagreba, Georg Koch, trebao bi svjedočiti na suđenju za aferu Dinamo 2 na Županijskom sudu u Osijeku, no s obzirom da je teško bolestan, sastavio je pisanu izjavu koja je uložena u spis.

Koch je u izjavi rekao da je voljan doći na sud, ali ne zna hoće li to bit moguće. Koch je iz Duisubrga došao u Dinamo, a kao posrednik u transferu učestvovala je kompanja Rasport Managment, kojoj je za usluge savjetovanja i transfer zagrebački klub platio 100.000 eura. Prema USKOK-u, taj je ugovor sklopljen mjesec dana kasnije od Kochovog dolaska na Maksimir.

Uz to, u to vrijeme Koch je bio slobodan igrač, pa nije bilo transfernog obeštećenja, zbog čega USKOK smatra da Rasport Management ni na koji način nije učestvovao u tom transferu, odnosno da je Dinamo u tom slučaju oštećen za 100.000 eura.

Koch je sam naveo u izjavi da je bio slobodan kada je stigao u Zagreb, kazavši da je sve oko svog transfera dogovorio s braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem, koji su tada vedrili i oblačili nad Maksimirom.

On je naveo da se, pošto je bio slobodan, njegovom bivšem klubu nije morala plaćati odšteta, a da je s Dinamom dogovorio dvije sezone, da po svakoj dobije po 500.000 eura neto.

Po principu, da 132.000 eura, odnosno 100.000 eura neto ide preko bankovnog računa, a ostatak u rate na ruke u gotovini.

“Prije no što sam došao u Dinamo razgovarao sam s Jensom Nowotnyjem koji je sezonu prije igrao za Dinamo i on mi je kazao da se i on s GNK Dinamom dogovorio da mu se manji dio plaće isplaćuje preko bankovnog računa, dok mu je veći dio plaće u gotovini isplaćivao Zoran Mamić”, izjavio je Koch.

Njemački golman (52) bio je član Dinama u sezoni 2007/08, a u maju prošle godine napustio je trenersku poziciju u trećeligašu Viktoriji Koeln. Kasnije će se saznati da je teško bolestan, a nedavno je dao jedan veoma emotivan intervju, rekavši da mu je to možda posljednje javno obraćanje u životu.

Otkrio je da su mu neki dani bolji, a neki lošiji, a na pitanje kako je 2023. godine reagovao kada je saznao dijagnozu, u suzama je odgovorio:

“Sada moram emocije držati pod kontrolom. Iznenada sam bio iščupan iz života, sa samo tri rečenice. Znao sam da se moram boriti, uvijek je bilo tako u mom životu. Morao sam da se borim i za poziciju na golu. Svima sam odmah rekao, bilo mi je jasno da nema odustajanja”.

“Ima dana kada sam depresivan i glava mi je prazna, ali ima i dana kada bih mogao čupati drveće. To se ne može objasniti. Ne mogu reći kako će biti sutra. Ponekad sam navečer dobro raspoložen. Legnem u krevet, a ujutro ne mogu disati”, dodao je Koch, kojem su davali samo šest mjeseci života, no on je srećom i dalje živ.

Posljednje mjesece provodi na selu, jer ne želi biti svakodnevno u medijima. Kao vrhunac života je naveo rođenje sina i kćeri, te kazao da više nema nikakvih želja.

“Ponekad poželim da sve ovo brže prođe, ovo je mučenje za glavu. Veselim se što su djevojka i moja djeca uz mene”, zaključio je.

Podsjetimo da je u dresu Dinama upisao 39 nastupa i osvojio je prvenstvo i Kup, a branio je još za Heford, bečki Rapid, Duisburg, Energie Cottbus, Kaiserslautern, Arminiju Bielefeld, PSV, Fortunu Dusseldorf i Erkenshcwick.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE