Utorak, 24 Septembra, 2024

Debata kandidata za gradonačelnika Bihaća

Kandidati za gradonačelnika Bihaća Rusmir Musa (SDA) i Elvedin Sedić (POMAK) učestvovali su u debati na Radio Bihaću, s direktnim prenosom na YouTube kanalu i Facebook profilu RTV Bihać 10. septembra 2024. godine.

spot_imgspot_img

Sedić brani mandat koji je preuzeo 2023. godine nakon prijevremenih izbora, koji su održani jer je dotadašnji gradonačelnik Šuhret Fazlić preuzeo mandat kantonalnog zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Prema pravilima debate, učesnici su imali po dvije minute za odgovor na pitanje, 60 sekundi za repliku te 30 sekundi za odgovor na repliku. Sedić je u većini slučajeva probijao postavljeni vremenski okvir, na što je konstantno upozoravan.

Prilikom predstavljanja, Sedić je govorio o šestogodišnjem planu koji je započeo prije nepune dvije godine te tome da očekuje da će osvojiti mandat i ispuniti ciljeve zacrtane tim planom.

Musa je u svom izlaganju rekao da njegova kandidatura nije motivisana finansijskim i materijalnim interesima te je obećao nultu stopu tolerancije na korupciju i rješavanje svega onoga što nije dobro u Bihaću.

Budžet

Gradski budžet bio je prva tema debate. Musa je kritikovao trenutnu budžetsku politiku, tvrdeći da nije dovoljno transparentna i da novac nije efikasno raspoređen, kritikujući, također planiranje neporeznih prihoda.

…neporezni prihod je prihod koji je planiran od strane gradonačelnika i gradske uprave i, potpuno zavisi od njihove aktivacije, odnosno od njihove poduzetničke aktivnosti, i moramo reći da je u proteklom periodu on bio manji za negdje oko 53% otprilike.

Sedić se nije složio s tvrdnjom Rusmira Muse te je rekao da su neporezni prihodi veći od poreznih, a da porezni nisu dovoljni za plate i naknade zaposlenih koji primaju platu iz budžeta..

Nisam siguran da je baš sve ovo ovako kako je gospodin Musa iznio. Činjenica je da porezni prihodi čine otprilike negdje 30% budžeta, odnosno nešto manje od 15 miliona na godišnjem nivou. Neporezni prihodi su nešto veći; negdje oko 16 i nešto miliona. Ovo ostalo su prihodi sa viših nivoa vlasti. Mi ih klasificiramo kao neku vrstu donacija, ali su to ulaganja u projekte sa viših nivoa vlasti. Jedva da su prihodi koji dolaze od strane poreznih prihoda, jedva da su dostatni za isplatu plaća i naknada budžetskih korisnika, dakle ne samo onih koji rade u gradskom organu uprave nego svi koji su na trezorskom poslovanju kada je u pitanju grad Bihać, a to je nekoliko javnih ustanova.

Da li je riječ o lapsusu ili ne, podaci koje je iznio Sedić ne podudaraju se s Izvještajem o izvršenju budžeta za 2023. godinu. Iako nespretno sročena, tačna je Musina tvrdnja da je ostvareno 53% manje prihoda nego što je planirano budžetom. Budžetom je planirano 16 miliona KM, a ostvareno je oko 7,5 miliona KM.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta za 2023. godinu, planirani porezni prihodi iznosili su 14,98 miliona KM, dok je ostvareno 16,89 miliona KM. Porezni prihodi činili su 51,4% ukupnih ostvarenih prihoda. Tokom 2023. godine, za plate i naknade potrošeno je 10,2 miliona KM.

Aktuelni gradonačelnik rekao je da je Grad finansijski stabilan te da se u realizaciju projekta ide bez zaduživanja. Ono u čemu su se oba kandidata složila jeste da budžet treba biti razvojni.

Infrastrukturni projekti

Infrastruktura i projekti bitni za grad Bihać provlačili su se kroz čitavu debatu. Sedić je naveo aerodrom kao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji bi doprinio razvoju turizma i privrede, zatim izgradnju brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša i dalje prema EU, te izgradnju bazena i atletske staze.

…ima nekoliko vrlo važnih stvari za koje smatramo da ih je moguće realizirati u mandatnom periodu 2024–2028. Ako govorimo o sportskoj infrastrukturi, sigurno da su to bazen, atletska staza, koji još nisu započeti (…) Vjerujem da je bazen jedna kapitalna investicija vrijednosti od cirka osam miliona konvertibilnih maraka (…) tako da je već od ove godine i raspisan tender koji je u toku i možemo krenuti sa realizacijom tog projekta, što znači da bi on bio u mandatnom periodu 2024–2028.

Tender za bazen, čije je idejno rješenje napravljeno u mandatu Šuhreta Fazlića, poništen je 18. septembra 2024. jer nije dostavljena nijedna ponuda u datom roku. Jedan od projekata o kojima su oba kandidata govorila bio je “Smaragdni put”, koji je također započet u Fazlićevom mandatu.

Musa je naveo i da će u gradskoj upravi biti osnovani odjeli koji će se baviti investicijama i projektima te da će u 12 mjeseci prezentirati Evropskoj uniji 12 kredibilnih projekata koje će Evropska unija sa zadovoljstvom prihvatiti.

Stvorit ćemo zone koje će građani Bihaća prepoznati kad govorimo o projektu koji je već započeo (“Smaragdni put”, op.a.), znači izgradnjom mosta preko Amerikančevog do higijenskog. Tu još fali jedna fina vodenica, gdje će ljudi prepoznati nekadašnji izgled tog područja (…) Mi moramo biti gradska uprava koja će u 12 mjeseci prezentirati Evropskoj uniji kredibilnih 12 projekata koji će biti realni, ostvarivi i koje će Evropska unija sa zadovoljstvom prihvatiti.

Rusmir Musa indirektno je rekao da će ovaj projekat biti nastavljen ukoliko on bude izabran, s nekim izmjenama, te da će prostorni planovi biti revidirani i da će ih raditi firme iz Bihaća.

Mi smo dosad imali situaciju da su nam te prostorne planove radili stručnjaci i firme iz nekih drugih gradova, sad neću da naglašavam koje. Mi ćemo u narednom periodu okupiti svu pamet iz te oblasti, ali iz grada Bihaća, koji će zajedno sa zavodom revidirati te planove i te planove prilagoditi onome što je iskon građanina grada Bihaća.

Sedić je na ovo replicirao da njegovi planovi nisu zakoniti.

Gospodine Musa, za prostorne planove se provodi tenderska procedura i poslove dobivaju firme putem postupka javne nabavke. Nisam siguran da želite opet kršiti zakon i poslove namještati nekim domaćim firmama, jer to nije moguće.

Završne riječi

U osnovi, završne riječi bile su slične kod oba kandidata.

Sedić je rekao da poslovne zone treba dodatno unaprijediti, razviti slobodnu trgovinsku zonu grada Bihaća, kao vrstu bescarinske zone, te je istakao povoljno okruženje zbog blizine EU i činjenice da Bosna i Hercegovina još uvijek ima niske cijene energenata.

U svom zaključku, ali i ranije, kroz debatu, Rusmir Musa istakao je potrebu razvoja poslovnih zona, zaobilaznice preko Izačića i formiranje franšiznog distributivnog centra.

Sedić je fokus stavio na očuvanje stabilnosti, kontinuitet u projektima i nastavak ulaganja u infrastrukturu, te je branio svoj dosadašnji rad, posebno u pogledu finansijskog upravljanja, dok je u fokusu Rusmira Muse bila promjena u načinu vođenja grada, gdje je naglasio veću transparentnost, efikasnije trošenje budžeta i stvaranje boljeg privrednog okruženja.

Moderator debate na kraju je najavio još jedno sučeljavanje ova dva kandidata u posljednjoj sedmici kampanje, kada će se konkretnije govoriti o životnim pitanjima građana i građanki Bihaća.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE