Ponedjeljak, 23 Septembra, 2024

Sindikalna potrošačka korpa za august: Minimalni troškovi života premašuju 3.300 KM, a prosječna plata daleko ispod potrebnog iznosa

IZVORetto.ba
spot_imgspot_img

Sindikalna potrošačka korpa, koju Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine obračunava svakog mjeseca, za august 2024. godine iznosila je 3.379,30 KM.

Ova cifra predstavlja minimalni trošak života četveročlane porodice koja ima riješeno stambeno pitanje. Pri izračunu potrošačke korpe uzimaju se u obzir prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH i osnovni životni troškovi porodice koju čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, jedno u srednjoj školi i drugo u osnovnoj. Prema posljednjim podacima, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za juni 2024. iznosila je 1.351 KM, što je daleko ispod potrebnog iznosa da bi jedna porodica mogla pokriti osnovne troškove života.

Struktura sindikalne potrošačke korpe

Potrošačka korpa sastoji se od nekoliko kategorija, od kojih svaka nosi određeni procenat ukupnih troškova. Prehrana ima najveći udio sa 38,84%, slijede stanovanje i komunalne usluge sa 12%, higijena i održavanje zdravlja sa 7,80%, obrazovanje i kultura sa 20,71%, odjeća i obuća sa 10,65%, prevoz sa 4,08% i održavanje domaćinstva sa 5,92%.

Prehrana – U ovoj kategoriji obračunavaju se cijene 86 različitih prehrambenih artikala iz tri različita trgovačka lanca. Namirnice su podijeljene u nekoliko podkategorija: proizvodi od brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, voće i povrće, začini, slatkiši i dodaci jelima. Svaka od ovih podkategorija obuhvata osnovne životne namirnice čija se količina bazira na nutricionističkim standardima, s ciljem da se osiguraju minimalni unosi hranjivih materija potrebnih za zdrav život. Sezonske promjene utiču na broj artikala koji se uključuju u obračun, pa se tako u zavisnosti od mjeseca uzima u obzir od 82 do 86 namirnica.

Stanovanje i komunalne usluge – Ova kategorija obuhvata troškove života u stanu od 60 kvadratnih metara, uključujući račune za potrošnju vode, električne energije, grijanje, odvoz otpada, održavanje zajedničkih prostorija, te usluge interneta, telefona i televizije. Međutim, bitno je napomenuti da potrošačka korpa ne uključuje troškove iznajmljivanja stana ili kreditne obaveze, jer su oni veoma varijabilni i zavise od grada do grada, pa čak i od naselja do naselja unutar istog grada. Na primjer, cijene najma u Sarajevu ili Mostaru znatno su više u poređenju s manjim gradovima poput Odžaka ili Posušja, što dodatno povećava realne troškove života.

Higijena i održavanje zdravlja – Ova kategorija pokriva osnovne higijenske potrebe jedne porodice, uključujući cijene za 10 stavki kao što su sapun, pasta za zube, šampon, sredstva za čišćenje, te druge osnovne higijenske proizvode. Iako su ovi proizvodi neophodni za svakodnevnu njegu i održavanje zdravlja, njihov udio u potrošačkoj korpi relativno je mali u poređenju s drugim kategorijama.

Obrazovanje i kultura – Ova kategorija ima značajan udio u potrošačkoj korpi (20,71%) jer obuhvata troškove vezane za obrazovanje djece, uključujući školski materijal, knjige i opremu za jednu osnovnoškolsku i jednu srednjoškolsku djecu. Također, uključeni su troškovi vannastavnih aktivnosti koje se plaćaju, poput sportskih sekcija, muzičkih škola i kurseva, te karte za kino ili pozorište, koje čine kulturni segment obrazovanja. U mjesecima kada djeca kreću u školu, troškovi nabavke školskih knjiga i materijala posebno opterećuju kućni budžet.

Odjeća i obuća – U ovoj kategoriji obračunavaju se minimalni troškovi za odjeću i obuću koje jedna četveročlana porodica mora izdvojiti kako bi zadovoljila osnovne potrebe. Cijene u ovoj kategoriji variraju u zavisnosti od sezonskih promjena i potrebe za nabavkom zimskih ili ljetnih odjevnih predmeta.

Prevoz – Troškovi prevoza u potrošačkoj korpi obračunati su na osnovu cijena četiri mjesečne karte za javni prevoz u Kantonu Sarajevo, od kojih su dvije za radnike, a dvije za učenike. Cijene prevoza variraju zavisno od mjesta stanovanja i sistema javnog prevoza u svakom gradu.

Održavanje domaćinstva – Ova kategorija pokriva osnovne troškove održavanja kućanstva, uključujući sredstva za čišćenje i održavanje doma. Iako je njen udio u ukupnoj potrošačkoj korpi relativno mali (5,92%), ti troškovi predstavljaju neophodne stavke za svakodnevno funkcioniranje domaćinstva.

Razlike između gradova i regija

Potrošačka korpa varira zavisno od regije u kojoj porodica živi. Gradovi poput Sarajeva i Mostara imaju više troškove u odnosu na manja mjesta poput Foče, Odžaka ili Posušja, gdje su troškovi života nešto niži. Primjera radi, sindikalna korpa za Sarajevo i Mostar skuplja je za stotinjak maraka u odnosu na ove manje gradove. Ove razlike mogu biti značajne, posebno kada se uzmu u obzir varijacije u cijenama stanovanja, komunalnih usluga, te pristupu javnim uslugama.

Stvarni troškovi života i problem niskih plata

Iako sindikalna potrošačka korpa prikazuje minimalne troškove za osnovne potrebe četveročlane porodice, stvarni troškovi života u Bosni i Hercegovini često su znatno viši. Najveći problem predstavlja činjenica da potrošačka korpa ne uzima u obzir troškove najma stanova ili kreditnih zaduženja, što znači da mnoge porodice moraju izdvajati znatno više novca od prikazanih iznosa kako bi pokrile sve životne potrebe. Pored toga, u zemlji gdje prosječna plata jedva pokriva troškove prehrane, građani su suočeni sa situacijom u kojoj gotovo cijela plata odlazi na osnovne životne potrebe, dok za druge aspekte kvalitetnog života često ne ostaje dovoljno sredstava.

U poređenju s evropskim zemljama, gdje se za prehranu izdvaja otprilike 30% prosječne plate, u Bosni i Hercegovini ta cifra dostiže gotovo 100%, što jasno ukazuje na ogroman nesrazmjer između plata i troškova života. Uprkos relativno niskim platama, porezi i doprinosi na plate su visoki, što dodatno opterećuje radnike i smanjuje njihov realni dohodak.

Sindikalna potrošačka korpa pruža okvirni prikaz minimalnih troškova života u BiH, ali ne prikazuje kompletnu sliku stvarnog stanja, s obzirom na to da mnogi troškovi, poput najma ili kredita, nisu uzeti u obzir. Građani Bosne i Hercegovine suočeni su s rastućim cijenama i niskim platama, što značajno narušava kvalitet života i tjera mnoge porodice da se svakodnevno suočavaju s finansijskim izazovima.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE