Ponedjeljak, 23 Septembra, 2024

MUP USK počeo sa izdavanjem prenosivih tablica za vozila

spot_imgspot_img

Ministarstvo unutrašnjih poslova na području Unsko-sanskog kantona je po dopuni Pravilnika o registriranju vozila a nakon stupanja na snagu Pravilnika o cijeni dokumenata o vozilima i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, te stvaranja tehničkih uslova od strane Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine i objave Uputstva za izdavanje prenosivih tablica na portalu Agencije u prvom kvartalu Septembra 2024.godine, počelo sa primjenom i izdavanje prenosivih tablica za vozila, shodno Pravilniku o registraciji vozila i Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini.

Zahtjev za izdavanje prenosivih tablica se podnosi Ministarstvu unutrašnjih poslova, putem nadležnih organizacionih jedinica – Odsjeka za administraciju, prema sjedištu pravnog ili fizičkog lica, koje odobrava korištenje prenosivih registarskih tablica, a iste uz potvrdu o korištenju prenosivih registarskih tablica izdaje pravno ili fizičko lice – preduzetnik koji se bavi proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prevozom, ili prodajom vozila na malo, a kojem je odobreno korištenje prenosivih tablica.

Prenosive tablice koriste se isključivo na teritoriji Bosne i Hercegovine za vozila koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, skladištenja, nadogradnje i za vozila kojima se obavlja eksperimentalna vožnja, i izdaju se pravnom ili fizičkom licu preduzetniku koji se bavi proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prijevozom ili prodajom vozila na malo.

Prenosive tablice izdaju se najduže na rok od jedne godine.
Za prenosive tablice izdaje se potvrda o registraciji vozila, koja se izdaje na rok od jedne godine, uz uslov da su plaćene propisane obaveze.

Cijena prenosivih registarskih tablica – komad/par iznosi 20,00 KM.

Kantonalna administrativna taksa kojim se odobrava korištenje prenosivih tablica iznosi 10,00 KM.

Naknada za izdavanje knjižice potvrda o korištenju prenosivih tablica iznosi 10,00 KM.

Prvi proces izdavanja prenosivih tablica na području Unsko-sanskog kantona izvršio je Odsjek za administraciju Cazin, na osnovu podnešenog zahtjeva pravnog lica sa sjedištem u Gradu Cazinu, a potom su se obratila zahtjevima i pravna lica sa sjedištem na području Grada Bihaća i Općine Velika Kladuša.

Očekujemo da će predmetne zahtjeve podnijeti i pravna lica sa područja drugih gradova/općina Unsko-sanskog kantona.

Na navedeni način je svim pravnim i fizičkim licima, koja se bave proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prevozom ili prodajom vozila na malo u BiH olakšan posao, a kupcima testiranje i servisiranje kupljenih vozila.

GRAD BIHAĆ Grad Cazin Velika Kladusa IDDEEA BIH

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE