Subota, 21 Septembra, 2024

Vučić: Nisam njegov fan, ali Titova grobnica neće biti izmještena iz Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Politiko da grobnica nekadašnjeg predsjednika SFRЈ Јosipa Broza Tita neće biti izmještena iz Muzeja Јugoslavije i da će Tito ostati dio srpske i jugoslovenske historije.

IZVORklix.ba

“To se neće dogoditi. Nikada nisam bio veliki fan komunista i komunističkog režima, ali Јosip Broz je dio naše istorije, on je ovdje živio i ovdje je sahranjen, i on će ostati dio srpske i jugoslovenske istorije”, rekao je Vučić.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je na prošloj shednici Skupštine grada da će pokrenuti inicijativu da se izmjesti grobnica Јosipa Broza Tita, kao i da se podigne spomenik vođi Ravnogorskog pokreta Draži Mihailoviću na Terazijskoj terasi.

“Ne mogu da utičem na tu odluku, niti grad Beograd može pravno- formalno na to da utiče, ali mislim da je izmještanje Јosipa Broza iz Muzeja Јugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i za budućnost ove zemlje”, rekao je Šapić.

Politiko dodaje da ulice u Sarajevu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji i dalje nose Titovo ime, pa čak i ulice u zemljama poput Alžira, Brazila i Egipta ili zemljama EU kao što su Francuska i Italija.

Premijer Kantona Sarajevo u aprilu je reagovao na izjave Aleksandra Šapića koji je najavio inicijativu da se kosti Josipa Broze Tita izmjeste iz Kuće Cveća u Beogradu te premjeste u njegov rodni Kumrovec. Uk je rekao da Tito neće ostati bez doma jer je Sarajevo grad koji se ponosi nasljedstvom partizana.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE